POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dvojitá italská premiéra: Tornado a AMX

07.06.2019, 13:10

Řada premiérových ukázek na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se opět rozrůstá. Italské letectvo na mošnovské letiště poprvé vysílá hned dva letouny na statickou ukázku, a to Tornado a AMX.

Itálie v předchozích letech prezentovala mnohé ze své výzbroje na statických i v dynamických ukázkách, včetně špičkového představení akrobatické skupiny Frecce Tricolori či letounů Eurofighter Typhoon a C-27 Spartan. Její letošní účast však ukazuje, že stále může návštěvníkům Dnů NATO nabídnout i dosud neviděné atraktivní stroje. 

zdroj: Italské letectvozdroj: Italské letectvo

„Letoun Tornado je mezi našimi fanoušky velmi žádaný a letos jim tak můžeme nabídnout hned dvě – kromě italského i německé. Letoun AMX je mimo Itálii k vidění jen poměrně zřídka, a též je pro nás velmi vítaným italským příspěvkem,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Jsme rovněž rádi, že se tímto Itálie jakožto jeden ze zakládajících členů připojuje k oslavám 70 let od založení Severoatlantické aliance.“

Letoun Panavia Tornado je víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel. Letadlo vzniklo ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie. Tornado se mimo jiné podílelo na alianční misi v Afghánistánu, kde plnilo především průzkumnou roli. Velká Británie nedávno vyřadila tento stroj z aktivní služby, v současné době tak v Evropě zůstává ve výzbroji pouze Německa a Itálie, a oba tyto státy jej vyšlou na Dny NATO.

Jednomotorový letoun italské produkce AMX International přezdívaný Ghibli je oproti tomu určený k útokům proti pozemním cílům a průzkumu. V barvách Itálie slouží od roku 1989, kromě ní jej má ve výzbroji už pouze Brazílie. Stroje AMX byly nasazeny do operací Severoatlantické aliance na Balkáně, Libyi nebo v Afghánistánu, kde nahradily právě Tornada. Naposledy se letouny AMX účastnily bojů v Iráku proti tzv. Islámskému státu.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro