POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

„Engéčko“ se vrací z evropské tour a míří na Dny NATO

13.09.2022, 16:30

Český cvičný letoun Aero L-39NG je zpět na domácí půdě. Po Slovensku a Rakousku ho čeká finální zastávka evropské tour v České republice. Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR letoun uvidí ve vzduchu i na statické ukázce. 

L-39NG je moderní a efektivní proudový letoun, který je ideální jak pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil, tak i pro plnění misí pozemní podpory, průzkumu nebo elektronického boje. Nejmodernější technologie použité v letounu L-39NG, spojené s doprovodným pozemním výcvikovým systémem a simulačními technologiemi, jsou ideálním řešením pro výcvik budoucích pilotů pro stíhací letouny čtvrté a páté generace.

Na samotném „engéčku“ oceňují piloti vynikající letové vlastnosti, intuitivní ovládání, výborný výhled z kabiny a vysokou úroveň jejich ochrany při případném nouzovém přistání nebo havárii letounu. To je dané tradiční robustností konstrukce letounu, která navazuje na L-39 Albatros, a zcela novými designovými prvky, jako například nový překryt a motor od společnosti Williams.

Český letoun L-39NG nedávno získal plnou typovou certifikaci bez omezení a má tak volnou cestu na světové trhy. Letadlo je zcela kompatibilní se všemi požadavky a systémy v rámci států Evropské unie a Severoatlantické aliance. 

„Sériová výroba L-39NG jede na plný plyn. Díky již uzavřeným kontraktům máme prakticky zaplněnou výrobní kapacitu až do roku 2025 a zájem o naše cvičné letouny je stále větší. Jsme v pokročilých jednáních o dodávce L-39NG pro několik zákazníků v Evropě, Africe, Asii a nově i v Jižní Americe, což by byl pro Aero historický úspěch,“ uvádí Filip Kulštrunk, viceprezident pro obchod a marketing společnosti Aero Vodochody.

Během letošní evropské tour letoun L-39NG zavítal nejprve na Slovensko. Tam Aero podepsalo smlouvu o strategické spolupráci na výrobě svého cvičného letounu se slovenskou společností Letecké opravovne Trenčín. Následná Rakouská zastávka přinesla podpis memoranda o spolupráci s Airborne Technologies týkající se vývoje a integrace průzkumného systému (tzv. podu) na tento letoun. Na obou událostech byl letoun úspěšně prezentován nejvyšším zástupcům Vzdušných sil, pro které je L-39NG ideální řešení pro kontinuitu výcviků pilotů do budoucna.

Výrobce „Engéčka“, společnost Aero Vodochody, patří k hlavním partnerům největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2022. Strategickým partnerem projektu L-39NG je společnost OMNIPOL, se kterým Aero společně na Dnech NATO vystavuje svou techniku.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro