POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Hromový Zeus se po pěti letech vrací do Ostravy!

23.04.2021, 12:51

Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se i letos objeví jeden ze symbolů Severoatlantické aliance, bojový letoun F-16. V efektní dynamické ukázce jej předvede řecký Demo Team „Zeus“.

Víceúčelový letoun F-16 je nejrozšířenějším modelem mezi letectvy členských zemí NATO a jako takový se Dnů NATO účastní každoročně již od roku 2007, loni měli diváci možnost vidět formaci hned čtyř těchto amerických strojů při průletu „Společně silnější“. Letos se však po dvouleté pauze mohou těšit na dynamickou ukázku.


F-16 Fighting Falcon

„Řecké letectvo se na naší akci nepředstavilo dlouhých pět let, a tak máme ohromnou radost, že se do Mošnova vrací i se svým F-16 Demo Teamem pojmenovaným dle starořeckého vládce bohů Dia,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Přispěla k tomu i naše aktivita, když jsme se s organizátory řeckého Athens Flying Week úspěšně dohodli na dekonfliktaci termínů našich akcí.“

Celkem bylo vyrobeno více než 4 500 letounů F-16, které v současnosti slouží v letectvech deseti členských států Severoatlantické aliance, přičemž v příštím roce mezi ně přibude i Slovensko. Řecký F-16 Demo Team Zeus, jenž spadá pod 115. bojové křídlo působící na Krétě, používá letoun ve verzi F-16C Block 52+. Jeho specialitou kromě poutavého nátěru je i to, že stroj má podél trupu připevněny přídavné palivové nádrže.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro