POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Jak těžké je být pilotem? ptali se nejčastěji studenti

24.09.2020, 11:02

Že Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nejsou jen o leteckých a pozemních ukázkách dokazuje i každoroční doprovodný program. Ten byl sice o něco skromnější, tradiční besedy s americkými piloty na moravskoslezských školách se ale povedlo uskutečnit i letos. A zájem studentů byl velký.

„Svoji práci zbožňujeme, naše kancelář je v oblacích,“ začali na úvod studentům vyprávět američtí piloti, kteří se díky doprovodnému programu Dnů NATO podívali do deseti škol Moravskoslezského kraje. Ačkoliv letos nebylo možné americkou posádku vidět přímo o víkendu na Dnech NATO, v rámci cvičení přiletěli do Pardubic Boeingy KC-135 Stratotanker s posádkou z Nebrasky a Washingtonu.

 Čtveřice pilotů tak přijela na pár dní do Ostravy a postupně navštěvovala krajské školy. Pro studenty měli nachystanou prezentaci, ve které představili svou práci, život pilotů a specifika jejich letounu, který za letu doplňuje palivo dalším strojům. Věnovali se také důležitému spojenectví s Českou republikou, vysvětlili, k čemu slouží Severoatlantická aliance a přiblížili úskalí i radosti života v americké armádě.

 Mezi studenty největší zájem vzbudila videa, díky kterým se na chvíli přenesli do kokpitu letadla. Někteří studenti také na oplátku představili výuku a život na jejich škole pilotům. Po úvodních prezentacích pak nastal čas na otázky – tou nejčastější samozřejmě bylo, jak těžké je být pilotem, jak dlouho trvá výcvik a jestli je práce nebezpečná. Studenti technických škol se nezapomněli zeptat na detailní informace o letounech, simulátorech nebo co dělat, když mají závadu při letu.

 Na jiných školách se naopak řešili i etické otázky věnující se terorismu nebo zda je pravda, že dva piloti zároveň nemůžou jíst stejné jídlo, kdyby bylo otrávené. Naopak piloti se žáků ptali, čemu se chtějí v budoucnu věnovat a řeč přišla i na zajímavé české i americké památky. Přes tři sta studentů tak mělo možnost vyslechnout si zajímavou přednášku a následně konverzovat v angličtině.
 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro