POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

Když máte partu dobrých lidí, tak se dá zvládnout úplně všechno // Humans of NATO Days

23.06.2024, 09:15

Svobodnice Natálie Plachá a desátník Michal Blecha z 216. letky 21. základny taktického letectva Čáslav možná nejsou nejvýraznějšími a nejznámějšími osobnostmi Dnů NATO, přesto je jejich práce neopomenutelnou součástí akce. Oba dva jsou totiž mladšími kuchaři na základně v Čáslavi a při minulém ročníku akce vařili pro ohromné množství osob. Zeptali jsme se, jak vypadá jejich pracovní den nebo co jako vojenští kuchaři musí ještě umět ovládat. Odpovědi na tyto a další otázky si můžete přečíst níže.

Jak hodnotíte aktuální ročník Dnů NATO?
Svobodnice Plachá: Letošní ročník se velice vydařil a naše armáda bezesporu ukázala, že toho může hodně nabídnout.

Desátník Blecha: Oproti loňskému ročníku se navíc povedlo i počasí, vyšlo sluníčko, takže ten zážitek je o to lepší. Sešla se tady zase jiná parta lidí, ale je to tady skvělé. 

Jak vypadá váš typický pracovní den?
Svobodnice Plachá: Tady na Dnech NATO naše pracovní doba začíná v 6:30, kdy už s kolegy musíme být připravení a nachystaní. Ráno si roztřídíme práci, kdo se bude čemu věnovat, a poté se do toho pustíme. U nás se připravují různá jídla, určená pro asi 400 lidí.

Desátník Blecha: Na základně v Chotusicích máme pracovní dobu od 5:00 do 13:30 a vaříme zhruba 700 porcí – tři druhy jídla a polévku. Na přípravě každého jídla se podílí 3-5 vojáků, kdy jeden z nich odpovídá za počet, kvalitu a čas, tedy že bude včas uvařeno. Chtěl bych upřímně ocenit, že se tu vaří vždy z čerstvých potravin, to považuji za velké plus.

Proč jste se stali vojenskými kuchaři?
Desátník Blecha: Už 25 let jsem vyučeným kuchařem, ve svém oboru jsem pracoval 7 let, poté v automobilce a po 10 letech jsem zatoužil vrátit se zpět k řemeslu. Nicméně jsem nechtěl do restaurace, kde může být nejistá pracovní doba, výplata a práce obecně, tak jsem se přihlásil do armády, kde jsem chtěl dělat pouze kuchaře. Dostal jsem nabídku do Chotusic a jsem tu nadmíru spokojen. Dělám s profesionály, nikdo nás neomezuje v tom, jak vaříme, hlavním úkolem je udělat takové jídlo, jaké má být, a v dostatečném množství.

Svobodnice Plachá: Já jsem se do armády dostala díky rodinné tradici, kterou jsem následovala. Táta mě navíc už od mala brával na letiště, takže být na Dnech NATO a vidět třeba F-35 pro mě má ještě větší význam.

Jak vypadá na Dnech NATO vaše kuchyně?
Svobodnice Plachá: Disponujeme tady pěti mobilními kuchyněmi a najdete v nich úplně všechno, co vás napadne. Máme konvektomat, což je taková multifunkční trouba, i elektrický kráječ, na kterém se krájely například salámy. Každá mobilní kuchyň má i svou klimatizaci, takže si to tu můžeme ohřát nebo, když je zase horko, ochladit. Máme tady ve výsledku plně funkční varnu, která se přiveze, zapojí se elektřina, voda a můžeme fungovat.

Desátník Blecha: Ty varny dokáží vyprodukovat spoustu plnohodnotného jídla, a to nejen tady, ale hlavně pro vojáky, kteří jsou někde v lesích, kde je jim zima. Takže první, co ráno dostanou, je horký čaj. Kluci z Rakovníku, kteří varnu přivezli, jsou natolik šikovní, že jsme jim ani nemuseli pomáhat ji poskládat. Každý věděl, co dělá. A dělali to rychle, dělali to přesně. Sestavení takové kuchyně odhadem trvá čtyři až pět hodin.

Svobodnice Plachá: Když máte partu dobrých lidi, tak se dá zvládnout úplně všechno. A to je v armádě opravdu důležité.

Desátník Blecha: Jedna z věcí, která se nám líbí na cvičeních, je to, že se potkáváme se známými lidmi, takže si máme o čem vyprávět, na co vzpomínat. Nebo naopak se seznámíte s novými lidmi, předáte si nové zkušenosti a poznatky, společně se i zasmějete. A hlavně, jste schopní společně fungovat. 

Svobodnice Plachá: Vlastně jde i o ty nové zážitky, na které si pak za dva roky vzpomeneme, jak nám v tom Mošnově bylo fajn, jaká dobrá parta lidí se tam sešla. Pro mne jako pro mladého člověka to je super, že v rámci armády můžu pořád někam “cestovat”, že nesedím doma a nedělám někde ve fabrice. 

Podíleli jste se i na předešlých ročnících Dnů NATO nebo jste tady poprvé? 
Desátník Blecha: Já jsem byl dvakrát v Hranicích, kde se dělá příprava. Tam to funguje trošku jinak, protože tam nejsou mobilní kuchyně, tam je pevná kuchyň a spousta kuchařů. Vaří se jiná jídla než tady. Ale pak se dovážejí sem. Musí se zchladit v takzvaných termokinzích, což jsou ohromné chladící skříně a mrazáky, kde se musí jídlo zchladit na zhruba čtyři stupně, aby bylo schopné převozu z Hranic na Moravě sem do Mošnova. Je za tím spousta práce, protože když se jídlo Hranicích uvaří a přemístí do termokingů, každých pár minut se to musí chodit míchat, míchat, míchat. Následuje přeprava do Mošnova. Tady si to kuchaři rozeberou, začnou jídlo ohřívat nebo připravovat k výdeji a prázdný termoking jede zpátky do Hranic. Z mého pohledu je to skvěle rozdělené a zorganizované. Každý ví, co dělá. 

Svobodnice Plachá: Já sloužím teprve rok a pár měsíců, takže jsem tady poprvé. Ale jsem z toho nadšená, protože jak jsem zmínila, k armádě mě vedla rodinná tradice a teď se můžu i tátovi pochlubit, jaká letadla jsem tady ve volných chvílích viděla. 

Vy jakožto vojenští kuchaři musíte ovládat i jiné vojenské dovednosti?
Desátník Blecha: Vojenský kuchař samozřejmě není v armádě jen proto, aby pouze vařil. V armádě je voják především střelec, to znamená, že i my musíme umět ovládat primární i sekundární zbraň, tedy pistoli a útočnou pušku. Máme základy topografie, chemické přípravy, pořadové přípravy a všech dalších nutných znalostí. Prvořadé je pro nás být střelec, a až poté kuchař. 

Chcete říct něco na závěr?
Svobodnice Plachá: Děkujeme za příležitost tu být a pozdravujeme lidi v Chotusicích.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro