POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Keep floating!

07.11.2017, 09:33

Přesně před 100 lety se narodil brig. gen. Zdeněk Škarvada (8. listopadu 1917 - 11. května 2013), československý stíhací pilot, veterán druhé světové války, příslušník britského královského letectva a přímý účastník bitvy o Británii. Přijďte si jej připomenout a uctít jeho památku 8. listopadu do Ostravy-Poruby, s níž spojil velkou část svého života.

Od roku 2005 se generál Škarvada aktivně účastnil Dnů NATO v Ostravě, na nichž vítal především britské účastníky akce a "mladé" příslušníky RAF udivoval jak svou dokonalou angličtinou, tak především pro ně nepochopitelným životním příběhem. Jeho osud se prolíná s osudem Česloslovenské republiky a byl tedy opravdu pohnutý.

Přijďte si připomenout nedožité 100. narozeniny gen. Zdeňka Škarvady (ostrava.cz)

V letech 1935 až 1937 absolvoval základní pilotní výcvik při Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. V roce 1938 se stal polním armádním pilotem u stíhací letky v Pardubicích. Se začátkem německé okupace Československa byl z armády propuštěn. V červenci 1939 vstoupil do polského letectva, v jehož barvách se zúčastnil polsko-německé války. Byl však zajat postupující Rudou armádou, po několika měsících v sovětské internaci byl společně s většinou československých vojáků „vrácen“ a následně se vydal na cestu do Velké Británie, kam dorazil v říjnu 1940.

S hodností seržanta byl přijat do Royal Air Force a po výcviku v červenci 1941 přidělen k 310. československé stíhací peruti, u níž létal na letounech Spitfire a Hurricane. Při jednom z hlídkových letů v únoru 1942 musel kvůli poruše svého spitfiru vyskočit s padákem do Atlantiku, odkud ho vylovila německá loď a zbytek války přežil v německém zajetí. Prošel několika zajateckými tábory a evakuace posledního z nich v lednu 1945 se pro něj i ostatní zajatce změnila v pochod smrti. Strastiplnou pouť ukončilo až osvobození zajatců americkými vojáky, následoval přesun do Anglie a pak návrat do osvobozené vlasti a služba v novém československém letectvu.

Od dubna 1947 působil jako instruktor ve Vojenské letecké akademii v Hradci Králové. Až do srpna 1950, kdy byl z politických důvodů v rámci další vlny poúnorových čistek v armádě přeložen do zálohy a degradován. Byl vyhoštěn i z bytu a mohl zastávat jen podřadné práce. V rámci rehabilitace mu byla v roce 1965 vrácena hodnost majora v záloze a o rok později i hodnost podplukovníka. Skutečné rehabilitace se však dočkal až v roce 1990, kdy byl povýšen na plukovníka a v roce 2000 jej pak prezident Václav Havel jmenoval brigádním generálem ve výslužbě.

Ke konci života se věnoval i dalším vzpomínkovým akcím, organizovaných mimo jiné Památníkem II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Na Dnech NATO v Ostravě se mohl setkávat se současnými příslušníky britského Královského letectva. V roce 2005 tak zde přivítal při své i jejich první účasti posádku dvou stíhaček Tornado F3, v roce 2006 si nenechal ujít vystoupení skupiny Red Arrows a přítomen byl i při jejich druhé účasti o šest let později. V roce 2007 pak zažil první přistání letonů Eurofighter Typhoon ve střední Evropě.

Jedinečný zážitek mu však přinesl především rok 2010, kdy se na mošnovském letišti při příležitosti 70. výročí bitvy o Británii představil letoun Hawker Hurricane, tedy typ, na kterém o těch téměř 70 let dříve zažil své válečné nasazení. Až do posledních chvil žil dle svého životního kréda „Keep floating!“ (Nikdy se nevzdávej!).

Svou osobní vzpomínku dodává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000: "Před pěti lety, když generál Škarvada slavil své 95. narozeniny, jsem měl možnost jej společně s tehdejším velitelem Vzdušných sil AČR generálem Jiřím Vernerem návštívit u něj doma. I tehdy nás překvapil svou vitalitou, v průběhu naší návštěvy bez problému zvládl tři metaxy a já dodnes lituji, že jsem si s ním nepřipil a nejel zpět hromadnou dopravou."


 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro