POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

King Air Display Team ruší letošní sezónu

26.05.2016, 13:45

Návštěvníci letošních jubilejních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se bohužel nedočkají jedné z již oznámených leteckých ukázek. Svou účast na všech letošních akcích odvolal King Air Display Team britského Královského letectva. Důvodem je odhalení bezpečnostního rizika na letounu při prováděných manévrech.

King Air se přitom na scénu měl vrátit po několikaleté pauze při příležitosti 100 let od založení 45. skvadrony RAF, pod kterou spadá.

"Královské letctvo stahuje King Air Display Team z letošních vystoupení poté, co byly v letadle při provádění některých plánovaných manévrů odhaleny bezpečnostní problémy," uvádí tisková zpráva, kterou zástupci teamu rozeslali všem organizátorům airshow, na nichž se měl letoun letos představit. "Během přípravy King Airu na sezonu 2016 byly objeveny problémy při provozu letounu při nízkých hodnotách G, které mohou mít za důsledek horší ovladatelnost letounu při některých plánovaných manévrech při vystoupení."

"Přestože jsme zklamáni tím, že jsme museli King Air Display Teamu zrušit celou sezónu, věříme, že návštěvníci leteckých akcí pochopí, že toto rozhodnutí odráží profesionalitu RAF a přísný přístup k letové bezpečnosti," dodává ve zprávě mluvčí RAF.

"Jak toto vysvětlení naznačuje, piloti King Airu se zamýšleli vrátit opravdu ve velkém stylu, aby divákům předváděli absolutní limity tohoto stroje. Bohužel však při své snaze tyto limity nejspíše překročili," zamýšlí se Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Neúčasti tohoto týmu je nám líto, snad se na Dnech NATO představí za rok, ale věříme, že letošní program i tak bude velmi bohatý a atraktivní, i díky bohaté účasti dalších zástupců ozbrojených sil Velké Británie."

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro