POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Leonardo: Falco Evo jakožto perfektní řešení pro ISR mise

07.09.2021, 17:25

Leonardo, jedna z největších společností evropského obranného průmyslu, patří letos mezi hlavní partnery Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil AČR. Na této akci jsou z jejího sortimentu k vidění letoun C-27J Spartan i vrtulníky AW-109 a HH-139.

Kromě letounů Spartan a vrtulníků AW-109 a HH-139 se společnost Leonardo podílela rovněž na programu letounu Eurofigher Typhoon. V továrně Leonarda nedaleko Novarry bylo kompletováno jedno z hlavních lákadel letošního ročníku – stíhací letoun 5. generace F-35 italského letectva. Leonardo působí i na poli bezpilotních prostředků, kde jako jediná evropská společnost vyvíjí kompletní systémy, přičemž nabízí mimo jiné dron Falco EVO.

Falco EVO je pokračovatelem úspěšného bezpilotního prostředku Falco, přičemž oba sdílejí stejný drak a řídicí stanici. Dron, navržený pro zpravodajské, sledovací a průzkumné role (ISR), vydrží ve vzduchu více než 20 hodin. Zvládne přenášet užitečné zatížení o váze až 100 kg, včetně elektrooptických senzorů, radaru a komunikačních zařízení. Díky své dlouhé výdrži, schopnosti přenášet více různých senzorů a vysoké konektivitě, která umožňuje přenos dat a snímků v reálném čase, je Falco EVO efektivním řešením pro pokrytí rozlehlých prostorů.

  

Falco EVO těží z nízkých provozních nákladů a je vysoce konkurenceschopný, pokud jde o technologickou stránku, výkon i údržbu na místě. Díky tomu je Falco EVO flexibilní a efektivní možností pro pozorovací mise ve srovnání s pilotovanými letadly i jinými bezpilotními prostředky. Díky své schopnosti kdykoli operovat v nebezpečných oblastech a nepříznivých podmínkách je Falco EVO konkurenceschopným protějškem letadel s posádkou, se kterými může společně kooperovat, stejně jako s dalšími dálkově řízenými prostředky.

Tento systém byl široce používán v mezinárodním měřítku. Dnes je na celém světě v provozu více než 60 letadel řady Falco. Dron byl vybrán Organizací spojených národů v roce 2013 jako hlídkový stroj pro humanitární misi MONUSCO v Demokratické republice Kongo. V rámci projektu testů námořního dohledu mise organizace Frontex podpořil Falco EVO v roce 2018 mise ve Středomoří z letecké základny Lampedusa v Itálii. Leonardo je jednou z prvních společností na světě, které nabízí servisní model pro bezpilotní sledovací mise. V rámci něj Leonardo provádí operace pro zákazníky, provozuje letecké systémy a předává informace přímo do velitelských a řídicích center zákazníků. Za účelem provozování tohoto obchodního modelu bylo Leonardo autorizováno jako provozovatel leteckých služeb italským národním úřadem pro civilní letectví (ENAC).

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro