POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Leopardy Bundeswehru opět podpoří českou armádní ukázku

22.06.2018, 12:50

Po sérii oznámených leteckých ukázek, na něž se mohou těšit návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, můžeme zveřejnit rovněž atraktivní zahraniční pozemní ukázku. Tu nabídne Německo, jež kromě svých letadel představí i obrněnou techniku v podobě dvou tanků Leopard 2.

Německá armáda tak bude moci tento tank zpřístupnit na statické ukázce, druhý kus pak ukáže své jízdní vlastnosti a též se zapojí do ukázky vedení bojové činnosti české armády. Tanky Leopard tak zopakují svou prezentaci z roku 2016, kdy bylo Německo speciálním partnerským státem Dnů NATO. 

„Německo stejně jako loni navazuje zcela jedinečným způsobem na svůj status speciálního partnerského státu, kdy jeho armádní jednotky i bezpečnostní složky chtějí prezentovat totéž co před dvěma lety, bohužel však narážíme na limity areálu akce,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Přesto je účast německé armády mezi zahraničními pozemními silami mimořádná, když představí dva tanky Leopard 2 a k tomu vrtulníky Bell 206 a EC-135.“

Bitevní tank německé výroby Leopard 2 patří od 70. let do standardní výzbroje německých obrněných jednotek, ale slouží i v silách dalších 16 evropských i mimoevropských zemí. Německo jej tak na Dnech NATO představilo poprvé v roce 2016, premiéru zde však měl již o dva roky dříve v barvách Polska. 

Nebude se letos jednat o jedinou pozemní techniku, jež z Německa dorazí. Na mošnovském letišti bude k vidění i výbava dalších německých bezpečnostních složek – policie, celní správy, červeného kříže či Agentury pro technickou pomoc, jež bude ještě specifikována.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro