POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Mezinárodní průlet oslaví 15 let Gripenů ve službách AČR

18.09.2020, 12:12

V srpnu 2005 přistály na letišti v Čáslavi poslední dva ze 14 letounů JAS-39 Gripen. Tyto stíhací letouny z produkce firmy Saab, generálního partnera Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, výrazně zvýšily schopnosti českého letectva, v jehož výzbroji nahradily dosluhující sovětské stíhačky MiG-21. Toto 15. výročí připomene společný průlet letounů Gripen v barvách českého, švédského a maďarského letectva. 

Diváci tak budou mít mimořádnou možnost vidět pohromadě letouny všech tří jeho evropských provozovatelů, a to v sedmičlenné formaci. Zatímco české Gripeny byly od zmíněného roku 2005 na Dnech NATO zastoupeny každoročně a maďarské stroje se na mošnovském letišti představily na statických i dynamických ukázkách, pro Gripen ve švédských barvách to bude jeho premiérová účast.

„Dlouho jsme usilovali o to, aby se na Dnech NATO v Ostravě letoun JAS-39 Gripen ve švédských barvách ukázal, a jsme rádi, že k tomu nakonec dojde při takovéto speciální příležitosti,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nepůjde navíc o jedinou možnost vidět Gripen za letu, protože maďarský i český stroj se představí i v samostatném vystoupení, české letouny budou navíc zapojeny i do dalších ukázek. Při letošním 15. výročí si tak Gripenů opravdu užijeme.“

Víceúčelové bojové letouny JAS-39 Gripen vyrábí švédská společnost Saab, která je generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Švédsko vlastní přes 170 Gripenů, z toho však celkem 28 pronajímá České republice a Maďarsku, které jimi ve stíhacím letectvu nahradily sovětské stroje MiG.

Letoun JAS-39 je v základní konfiguraci schopen vykonávat jak stíhací a útočné, tak průzkumné úkoly. Mezi jeho charakteristiky patří deltakřídlo, nízké provozní náklady či schopnost využívat pro vzlety a přistání silnice.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro