POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Nad mošnovským letištěm opět zaburácí britský Typhoon

01.06.2023, 11:10

Po čtyřech letech se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací britský Typhoon Display Team. Nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava tak Eurofighter Královského letectva vystoupí již popáté, ale opět s novým pilotem.

Bojový letoun Eurofighter Typhoon se na Dnech NATO poprvé představil na dynamické ukázce v roce 2009 právě v britských barvách. Od té doby je tento stroj jedním ze stálých účastníků akce, který si získal oblibu návštěvníků díky svým letovým schopnostem a pověstnému zvuku dvou motorů. Na své další vystoupení měl dorazit i loni, jeho účast však byla odřeknuta kvůli státnímu smutku po úmrtí královny Alžběty II.

„Novým display pilotem pro letošní sezonu je poručík Matt Brighty, který má i bohaté bojové zkušenosti. Jistě tedy naváže na své předchůdce a ukáže limity tohoto stroje, ale opět ve svém vlastním pojetí a nové letové sestavě,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Vzhledem k primárnímu účelu Eurofighteru, jímž jsou vzdušné souboje, jeho vystoupení vždy znamená ukázku extrémního výkonu i skvělé obratnosti. A možná britský letoun nebude jediným, který letos na Dnech NATO tyto vlastnosti předvede.“

Pro plnění úkolů ochrany vzdušného prostoru je Eurofighter Typhoon vybaven dvěma motory a charakteristickým svým delta-křídlem. Výrobci ale zareagovali na proměnu bezpečnostního prostředí a současné verze s označením FGR4 jsou univerzálními stroji schopnými plnit široké spektrum misí, včetně útoků na pozemní cíle či průzkumu a air policingu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro