POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Nad mošnovským letištěm opět zazáří finský Hornet

01.04.2022, 07:55

Na další velmi atraktivní dynamickou ukázku se mohou těšit návštěvníci nadcházejících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Po čtyřech letech se vrací finský solo display tým s letounem F/A-18C Hornet.

Letectvo Finské republiky představuje na poměry pěti a půl milionové země skutečně mohutnou sílu. Aktuálně provozuje přes 60 nadzvukových bojových letounů F/A-18, které zajišťují leteckou ochranu, ale mohou zasáhnout i proti pozemním cílům. Jeden z nich po čtyřech letech předvede své vynikající letové schopnosti na Dnech NATO.  


F/A-18 Hornet

„Účast finského letectva na Dnech NATO vždy znamenala skvělý zážitek pro návštěvníky, ať se jednalo o akrobatickou skupinu Midnight Hawks nebo právě ukázku letounu F/A-18 Hornet,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „V paměti máme i impresivní představení švýcarského Horneta z roku 2019, a tak se těšíme na to, kam posune laťku letošní finský display pilot při svém vystoupení.“

F/A-18 Hornet byl původně vyvinut jako víceúčelový bojový letoun pro službu na letadlových lodích amerického námořnictva. Svými výkony však přesvědčil k akvizici i americké spojence, kteří jej využívají i mimo původní námořní určení. První F/A-18A Hornet vzlétl na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, v současnosti jsou provozovány zejména modernizované varianty F/A-18C/D, a dále dodnes vyráběné výrazně vylepšené stroje F/A-18E/F Super Hornet. Hornety verzí A až D jsou provozovány Kanadou, Španělskem, Švýcarskem, Finskem a Malajsií. 

Finsko je neutrální a partnerskou zemí Severoatlantické aliance, v poslední době se však objevují i úvahy o vstupu do této organizace, a to především po ruské invazi na Ukrajinu. Zhoršování bezpečnostního prostředí vedlo rovněž k rozhodnutí o navýšení obranných výdajů o 50 %. Část těchto peněz přitom bude směřovat do projektu náhrady Hornetů, místo kterých finské letectvo mezi lety 2025 a 2030 obdrží 64 strojů páté generace F-35A Lightning II.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro