POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Někteří psi u celní správy jsou i z útulku // Humans of NATO Days

30.04.2023, 18:50

Vyhledávají drogy, zbraně, cigarety i tabák. Řeč je o psích kolezích příslušníků Celní správy ČR. Jak dlouho jejich výcvik trvá? Co je nejjednodušší najít a jaká je odměna? A jak se dostat k práci výcvikového kynologa? Odkud se psi pro celní správu berou? Na tyto otázky nám odpověděl ppor. Martin Kobrč, vedoucí Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích na Liberecku.

Jak jste se k téhle práci dostal?
Jako voják základní služby jsem sloužil na Grabštejně, kde jsem byl zařazen jako psovod u armády. Díky tomu jsem následně pracoval devět let u Vězeňské služby jako psovod obranných psů, pak jako psovod psů na vyhledávání drog, a vypracoval jsem se na vedoucího družstva psovodů. Potom mi byla nabídnuta práce ve Výcvikovém zařízení služební kynologie celní správy, kam jsem nastoupil už jako instruktor výcviku služebních psů a po odchodu bývalého šéfa do důchodu jsem se stal vedoucím. 

Jak dlouho trvá, než se pes vycvičí? 
Od té doby, kdy seženeme psa a projde veškerými zdravotními testy, testem povahových vlastností a my shledáme, že dané zvíře je vhodné pro naše účely, tak samotný výcvik od zařazení do kurzu trvá 15 týdnů.

Odkud se berou služební psi? Jak je sháníte?
Často je to nákupem od lidí, kteří se věnují prodeji psů. Někdy se k nám dostane i pes, který se pro někoho stane nepotřebným, nevhodným, nebo ho majitel nezvládá. Takže kde se dá. Někteří psi, kteří byli zařazeni k celní správě, pocházejí i z útulku. Tedy buď darováním nebo nákupem. 

A co konkrétně váš pes? Jak se dostal k celní správě a jak dlouho s ním pracujete?
Já mám čtyřletého psa a pracuji s ním celé ty čtyři roky. Protože já jsem si psa bral od štěněte, a následně jsem ho Celní správě odprodal. 

Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Jaký je ideální věk pro to, aby pes mohl pracovat u vás?
Ideální je začít si se psem hrát už od štěňátka, ale to není vždy v našich možnostech. My vykupujeme starší psy, a to z toho důvodu, abychom mohli prověřit jejich zdravotní stav a povahu. To lze až kolem jednoho roku věku, kdy je zvíře plně vyvinuté z hlediska kostry a vnitřních orgánů. U Celní správy ČR tedy výcvik začíná kolem jednoho roku. 


Přečtěte si i další rozhovory s těmi, kteří se podílejí na Dnech NATO

Které komodity pes může najít?
Může najít cokoli, co ho naučíme. Celní správu ale zajímají především komodity jako omamné a psychotropní látky neboli drogy, zbraně, další komoditou jsou cigarety a tabák. Naši psi umí vyhledávat taky bankovky, produkty CITES, což jsou mezinárodní úmluvou chránění živočichové a rostliny. Někteří naši psi dokážou vyhledávat i líh, takže je toho opravdu hodně. Doufám, že jsem na nic nezapomněl. 

Má počasí vliv na to, jak pes dokáže najít stopu?
Počasí má velký vliv na to, jakým způsobem se pach šíří. Rychlost a směr větru, ale i tlak vzduchu, vlhkost vzduchu, toto všechno má vliv na šíření pachu. Samozřejmě, další věcí, která má na šíření pachu vliv, je objem toho cíle, který hledáme, a způsob jeho zabalení nebo uschování. To všechno hraje roli a může psovi ztěžovat práci, vyhledání a nález zájmového zboží. 

Jak starou stopu může pes najít?
Psi celní správy typicky nehledají něco, co někde bylo, ale něco, co tam stále je. Ovšem čím déle to tam je, tím víc se z toho šíří pach do okolí, a tím snadnější to je pro psa najít. 

Která z těch vámi vyhledávaných komodit se hledá nejhůř?
Já to otočím, nejjednodušší z pohledu člověka je hledání něčeho, co je hodně aromatické. Ale nikdo se těch psů neptal a asi nikdy nezeptá, jak to vidí nebo cítí oni. Jestli tabák je pro ně stejně aromatický jako pro nás, nebo jestli to mají nějak jinak. Těžko tedy říct, jestli je pro ně něco zajímavější než pro nás. Takže na to vám úplně přesně neodpovím. 

Jaké odměny psi dostávají za svou práci? 
Odměnou pro psa je potrava, různé pamlsky nebo nějaká oblíbená hračka. Tou může být balónek, plastový kroužek. Je to tak, že sám pes určuje, co je pro něj největší odměnou. Pro jednoho to je, že mu hodím balónek a on si s ním spokojeně běhá, pro druhého to může být, že se s ním budu o něco přetahovat. Prostě to určuje pes.  

A liší se způsob odměňování při výcviku a při akci?
Při akci to je trochu složitější, protože když pes něco značí, tak psovod hned neví, jestli tam něco je, nebo jestli se pes nespletl. Takže nejdříve si musí prověřit, jestli to pes značil správně, a až následně ho může odměnit. 

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro