POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Obří letouny, dron i vrtulníky: americké letectvo rozšiřuje účast

10.09.2022, 09:18

Týden před zahájením Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR představitelé USA rozhodli o výrazném rozšíření účasti amerického letectva na této největší bezpečnostní show v Evropě. Na mošnovském letišti tak budou k vidění přepravní letouny C-5M Super Galaxy a C-17 Globemaster, bezpilotní letoun MQ-9 Reaper a dvojice vrtulníků UH-1 Venom a AH-1 Viper.

C-5M dominoval předchozím ročníkům Dnů NATO svými rozměry, kapacitu tohoto velikána od společnosti Lockheed Martin nyní US Air Force využije k přepravě vrtulníků systému H-1. Oproti tomu letoun C-17 Globemaster na své palubě dopraví víceúčelový dron MQ-9 Reaper.

„Díky tomuto rozšíření účasti bude americké letectvo na naší akci prezentovat značnou část svých schopností. Jsme rádi, že se po loňské premiéře vrací Reaper, že budou moci návštěvníci vidět vrtulníky, které budou v příštím roce zařazeny do výzbroje Armády ČR,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Obří dopravní letouny pak podtrhují americkou účast i ve smyslu prezentace spojeneckých závazků.“

C-5M Super Galaxy je modernizovanou verzí letounu C-5. Modernizace zahrnovala novou avioniku, podvozek, a především výkonnější motory. Letectvo Spojených států amerických je jediným uživatelem tohoto letounu, který byl do služby zařazen v roce 1970 a účastnil se například války ve Vietnamu či operací v Afghánistánu. 

Letoun C-5 i v roce 2021 na statickou ukázku dopravil vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper vyráběné společností Bell. Ty momentálně využívá pouze americké námořnictvo, přičemž kromě České republiky si 12 kusů AH-1Z nakoupil i Bahrajn. Zajímavostí je, že oba vrtulníky sdílí 84 % dílů, díky čemuž je provoz a údržba obou strojů výrazně jednodušší a levnější.

Po roce se vrací i bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, který patří mezi nejmodernější stroje ve své kategorii. Lze jej označit jako vůbec první „hunter-killer“ (lovec-zabiják) bezpilotní letoun. Může být vybaven čtyřmi raketami vzduch-země a plně vyzbrojený vydrží ve vzduchu až 14 hodin. Nasazen byl například v Iráku či v Sýrii při bojích proti tzv. Islámskému státu, ovšem díky svým senzorům jej využívá i NASA při monitorování lesních požárů či kosmodromů. 

Jen transportní letoun C-17 Globemaster III se tak vrací „až“ po čtyřech letech

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro