POTVRZENÁ ÚČAST 2024                   

Zprávy

Obří letouny, stíhačky i vrtulníky: Luftwaffe se představí ve vzduchu i na zemi

13.06.2024, 19:26

Velkolepou prezentaci své techniky pro letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR chystá německé letectvo. V rámci prezentace speciálního partnerského státu Německo nabídne i premiérovou statickou ukázku mezinárodního tankeru A330 MRTT.

Spolu s ním se na mošnovském letišti představí obří transportní letouny A400M Atlas, bojové letouny Eurofighter a Tornado, vrtulníky H-145 či přepravní C-130 Hercules. V případě Atlasu, Eurofighteru a H-145 se návštěvníci mohou těšit i na letové ukázky.

„Německo již tradičně prezentaci svých ozbrojených sil pojímá ve velkém stylu, ovšem díky roli partnerského státu se mu ji podařilo posunout ještě na další úroveň. Velmi se těšíme i na tanker A330 MRTT z mezinárodní letky, jenž se u nás již dvakrát ukázal v zahajovacím průletu, ale nyní si jej budeme moci poprvé prohlédnout zblízka a na otázky návštěvníků budou moci odpovídat čeští členové jeho posádky,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. „Již takto navíc můžeme oznámit tři letové ukázky, v jednání jsou i další dynamické ukázky na zemi či ve vzduchu v podání německého námořnictva a pozemních sil.“

Víceúčelový přepravní a tankovací letoun A330 MRTT z produkce firmy Airbus spadá pod mnohonárodní letku šesti členských států NATO, mezi něž patří i Německo a Česká republika, a jeho majitelem je přímo Severoatlantická aliance. Účelem této letky je vytvoření společné evropské kapacity pro přepravu nákladu a tankování letounů ve vzduchu a je tak reprezentativním příkladem mezinárodní obranné spolupráce. Jeho hlavní operační základna se nachází v nizozemském Eindhovenu. Disponuje však i předsunutou a čistě německou základnou v Kolíně nad Rýnem. Zde také další letoun A330 MRTT drží stálou MEDEVAC pohotovost.

To platí i o letounech A400M, Eurofighter a Tornado, jež byly či jsou, v evropské spolupráci vyvinuty a vyráběny. Nejnovějším z nich je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun A400M Atlas, mezi jehož schopnosti patří operování z krátkých a nezpevněných ploch, a kromě přepravy materiálu může též sloužit jako vzdušný tanker.

Palivo může dodávat i do strojů Eurofighter, kterým tak umožní prodloužení misí. Tento dvoumotorový bojový letoun čtvrté generace byl původně vyvinut pro ochranu vzdušného prostoru, postupně však získal schopnost vykonávat širší spektrum misí včetně útoků na pozemní cíle.

Ty byly naopak primárním účelem letounů Tornado, které jsou navrženy k pronikání nepřátelskou obranou v nízkých výškách, k čemuž jim pomáhá i měnitelná geometrie křídel. Oproti Eurofighterům pak mohou být vyzbrojeny jadernou municí. 

Vrtulník H145M je pak v německých ozbrojených silách využíván pro speciální operace, k čemuž přispívá to, že se jedná o jeden z nejtišších vrtulníků ve své třídě. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
ORLEN
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro