POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Ohlédnutí: Zeus bude již čtvrtým F-16 Demo Teamem na Mošnově

14.03.2014, 14:21

Když se v roce 2007 nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava poprvé předvedl letoun F-16 amerického Viper East Demo Teamu, asi nikdo netušil, že od té doby se na Dnech NATO v Ostravě tento stroj bude v dynamické ukázce předvádět každoročně. Pojďme se ohlédnout za předchozími účastníky, než budeme moci oznámit ty další letošní.

Od účasti Viper East Demo Teamu se na ostravském nebi ukázaly také stroje F-16 z Turecka a rovnou šestkrát pak z Nizozemí. Nedávno potvrzený řecký tým Zeus se tak stane již čtvrtým F-16 demo týmem, který vystoupí na Dnech NATO v Ostravě. „Legendární F-16 je v současnosti nejrozšířenějším stíhačem v letectvech NATO. Jedná se o velmi obratný stroj a ukázky jsou tak divácky velice oblíbené a rozhodně se neomrzí. Hlavním důvodem je to, že se jednotlivé týmy snaží od sebe navzájem odlišovat a tak si piloti každý rok připravují nové sestavy. Každý tým má také své zvláštní prvky, které třeba jiné skupiny nepředvádí,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora zářijové show. „Jsme tedy rádi, že tento stroj nebude chybět ani na letošním ročníku, navíc se představí tým, který na Mošnově ještě nebyl, a necháme se překvapit, co předvede.“

Který F-16 Demo Team podle Vás předvedl na Dnech NATO v Ostravě nejlepší vystoupení?
 
 
13
 
 
 
141
 
 
 
118
 
 

Týmy se liší také tím, jak upravené letouny používají. Řecký Zeus si zakládá na tom, že vystupuje se strojem schopným téměř okamžitého bojového nasazení, což ilustrují i připojené přídavné palivové nádrže, a rovněž Američané používají běžné bojové stroje. Naproti tomu Holanďané či Turci mají pro vystoupení letouny speciálně upravené, což je samozřejmě znát jednak typickým zbarvením, ale kromě toho i absencí podvěsníků a dalších prvků, které jsou odmontovány, aby letoun mohl dosahovat co největších výkonů.

Víceúčelový nadzvukový letoun F-16 je americkým strojem produkovaným již od 70. let. Těchto jednomotorových, dnes již opravdu legendárních strojů bylo vyrobeno více než 4,5 tisíce, díky čemuž jej můžeme považovat téměř za standardní výzbroj letectev států NATO, ale stroje F-16 slouží po celé planetě, nám nejblíže pak v sousedním Polsku.

Letouny F-16 se na Mošnově představily samozřejmě i ve statických ukázkách. Na nich mohli návštěvníci vidět stroje právě polského letectva, ale rovněž letouny z Belgie, z Norska, z Nizozemí a v roce 2007 byl na zemi k vidění i náhradní letoun amerického Viper East Demo Teamu. Dohromady se tedy „ef-šestnáctky“ na Mošnově objevily se šesti různými výsostnými znaky – a v září přibude sedmý.

Kromě jmenovaných týmů v Evropě létají stroje F-16 také v demo teamech Dánska a Belgie. Oba státy se již na Dnech NATO v Ostravě účastnily, Belgie dokonce i se statickou ukázkou letounu F-16. „Prostor pro další účasti tedy je i u tohoto legendárního stroje,“ uzavírá Pavlačík a dodává, že zveřejňujeme vždy pouze potvrzené účasti.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro