POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Panther KF51 - hlavní bojový tank společnosti Rheinmetall pro novou éru

11.09.2023, 10:31

Jedním z hlavních partnerů letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je německý strojírenský koncern Rheinmetall. Mezi výrobky jeho oddělení bezpečnosti a obrany patří i nejmodernější hlavní bojový tank Panther KF51.

Hlavní bojový tank Panther KF51 společnosti Rheinmetall je předurčen k tomu, aby změnil pravidla hry na budoucích bojištích. Panther KF51 nastavuje nové standardy a byl od základu navržen tak, aby poskytoval nejvyšší smrtící schopnost na bojišti v kombinaci s integrovanou koncepcí přežití a plně propojenou digitalizovanou datovou základnou NGVA, která umožňuje operační schopnosti a automatizaci nové generace.

Smrtelnost: Panther splňuje základní schopnost "ovládnout a zničit". S kanónovým systémem Rheinmetall Future Gun System, který se skládá ze 130mm kanónu s hladkým vývrtem, plně automatizovaného systému manipulace s municí a doplňkových možností výzbroje v podobě lafetované munice HERO 120, disponuje KF51 koncentrovanou palebnou silou pro údery na velké vzdálenosti v bojích s více cíli.

 

Málokdy se stane, aby byla síla zbraně hlavního bojového tanku tak působivá. Systém Future Gun System, vyvinutý společností Rheinmetall, umožňuje dosáhnout o 50 % delšího dostřelu (ve srovnání se 120mm kanónem) a bezkonkurenční rychlosti střelby díky výkonu automatického nabíječe. Alternativně je k dispozici plně automatizovaný kanon ráže 120 mm, který umožňuje bezproblémovou integraci do stávajících národních rámců zásobování municí a rámců NATO. Hlavní zbraň doplňuje 12,7mm koaxiální kulomet. Několik dálkově řízených zbraňových stanic (RCWS) s možností integrace poskytuje flexibilitu při obraně proti bezpilotním letounům.

Přežití a ochrana jednotek: Panther využívá průkopnickou, plně integrovanou, komplexní a hmotnostně optimalizovanou koncepci přežití. Kromě klasických opatření umožňuje digitální architektura vozidla přežití na palubě i mimo ni, a to pomocí technologií aktivní, reaktivní a pasivní ochrany.

KF51 je vybaven funkcí detekce před výstřelem, která mu umožňuje zasáhnout jako první. Hrozby shora eliminuje systém TAPS (Top Attack Protection System) společnosti Rheinmetall. Součástí systému přežití je systém zakrytí kouře ROSY, který je plně integrován s digitalizovanou architekturou a umožňuje další obranná opatření. Výrazným prvkem přežití je bezpochyby aktivní ochrana KE, která zvyšuje úroveň ochrany, aniž by to mělo vliv na hmotnost systému. Vzhledem k tomu, že je Panther systémem určeným k provozu v napadeném elektromagnetickém spektru, je plně kyberneticky zabezpečen.

Mobilita: Bojová hmotnost pouhých 59 tun zajišťuje mnohem větší mobilitu než současné systémy. To z něj dělá vítěze v bojové hmotnostní kategorii a navíc se bez přípravy vejde do tunelového profilu AMovP-4L: požadavek, který nesplňuje žádná současná modernizace MBT. V důsledku toho Panther vyniká taktickou a strategickou mobilitou.

Velení: Na základě potřeb posádky jsme vyvinuli pracovní stanice, které jsou bezkonkurenčně integrovatelné.

KF51 je navržen pro tříčlennou posádku, což podporuje budoucí struktury sil se sníženým počtem vojáků. V podvozku jsou umístěna dvě stanoviště posádky, z nichž jedno je určeno pro řidiče a volitelné stanoviště pro velitele roty, operátora dronu nebo doprovodného pilota.

Plně digitalizovaná architektura NGVA umožňuje bezproblémovou integraci senzorů a efektorů v rámci platformy i mezi platformami. Zadání pro ovládání senzorů a zbraní lze okamžitě předávat mezi členy posádky. Každá pracovní stanice může předávat a přebírat úkoly a role od ostatních bez omezení jejich funkcí. Vzhledem k tomu, že ovládání věží a zbraní je poskytováno i pracovním stanicím na podvozku, plánuje se v budoucnu modernizace zahrnující věže bez posádky a dálkově ovládané Pantery.

Udržitelnost: S modelem Panther přichází na svět zcela nová řada hlavních bojových tanků, která se neomezuje na stávající modely hlavních bojových tanků. Je od základu navržen tak, aby jej bylo možné snadno aktualizovat a vybavit nejnovějšími funkcemi a schopnostmi. Modulární architektura otevřeného systému NGVA umožňuje spirálovitý vývoj, který lze pravidelně aktualizovat v souladu s inovačními cykly.

Odbornost hlavního bojového tanku: Rheinmetall disponuje rozsáhlými odbornými znalostmi v oblasti hlavních bojových tanků, od platformy mobility, elektroniky, ochranných systémů až po výzbroj a munici. Společný podnik Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) v současné době realizuje program prodloužení životnosti tanku Challenger 2 pro britskou armádu. Kromě toho společnost Rheinmetall v současné době v rámci programu německé vlády "Ringtausch" renovuje hlavní bojové tanky Leopard 1 a Leopard 2. Program "Ringtausch" je mnohostranný program výměny vybavení, jehož cílem je podpořit válečné úsilí Ukrajiny tváří v tvář ruské agresi. Ve spolupráci s evropskými sousedy Německa a partnery v NATO je na Ukrajinu převáděna sovětská těžká technika výměnou za přebytečné systémy západní výroby. Rheinmetall se účastní různých výměn "Ringtausch", do nichž jsou zapojeny ozbrojené síly Řecka, České republiky, Slovenska a Slovinska.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro