POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Polská jednotka AGAT poprvé předvede HALO seskok

06.09.2022, 20:00

Polská speciální jednotka AGAT se znovu představí na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Na letošní ročník si připravila dynamickou ukázku v podobě seskoku HALO a statické ukázky svých vozidel.

HALO je zkratkou pro slova „High Altitude, Low Opening“, což v praxi znamená, že k výskoku z letounu dojde ve velké výšce, poté následuje klesání volným pádem a ve výšce okolo jednoho kilometru dochází k otevření padáků. Polští speciálové budou vyskakovat z letounu CASA C-295.

„Seskoky příslušníků polské speciální jednotky AGAT jsme mohli vidět už na předchozích ročnících Dnů NATO, ovšem HALO seskok, při kterém mohou výsadkáři dosáhnout rychlosti až 200 km/h, uvidíme úplně poprvé,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „K jeho provedení a viditelnosti je ovšem nutná přízeň počasí, protože polští speciálové ve třech skupinách po pěti až šesti lidech vyskočí z výšky 4000 m.“

Kromě dynamické ukázky polští speciálové předvedou i svou pozemní techniku. Návštěvníci se můžou těšit například na terénní vozidlo HMMWV nebo na obrněné vozidlo Oshkosh M-ATV.

Jednostka Wojskowa AGAT je jedním ze speciálních lehkých útvarů spadajících pod Velitelství speciálních sil Ozbrojených sil Polské republiky, která je umístěna v nedalekých Gliwicích a zaměřuje se především na týlové a diverzní operace. Tato jednotka je poměrně mladá, byla vytvořena teprve v roce 2011. Během této doby se však na Dnech NATO její příslušníci představili již šestkrát, kdy kromě seskoků prezentovali i své speciální vybavení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro