POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

První den Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2019 navštívilo 125.000 osob

21.09.2019, 17:48

Program XIX. Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR je oslavou 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a 70. výročí od vzniku Severoatlantické aliance. Za příjemného počasí navštívilo první den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě přibližně 125 tisíc návštěvníků. Zatímco na zemi byla dominantní statická ukázka obřích letounů a technika 4 zahraničních pozemních armád, ve vzduchu pak vládly atraktivní show 3 leteckých akrobatických skupin. Speciální partnerskou zemí tohoto ročníku je Rumunsko a nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava vlají vlajky sedmnácti zúčastněných zemí a vlajka NATO.

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR je doslova nabitý špičkovým programem a to nejen co do množství, ale především atraktivností jednotlivých bodů statického i dynamického programu.  Ve vzduchu i na zemi je připraveno téměř 70 dynamických ukázek v celkové délce 16 hodin. 

Mezi leteckou technikou nešlo skutečně přehlédnout největší sériové letadlo světa C-5M Super Galaxy, strategický bombardér B-52 Stratofortress, transportní letoun Airbus A 400M nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Po třech letech se na letiště v Mošnově vrátil také alianční letoun E3A Sentry se systémem AWACS. Rumunsko, které je pro letošní ročník speciální partnerský stát, představilo v dynamické ukázce cvičný IAR-99 Soim a bitevní vrtulník IAR 330 Puma. Stejné stroje budou k vidění rovněž na statických ukázkách, kde je navíc doplní přepravní letoun C-27J Spartan. Zajímavé bylo i vystoupení rumunského Migu 21, který kdysi ve výzbroji 8. stíhacího leteckého pluku dislokovaného, právě na letišti v Mošnově.

Celkem se představilo přibližně 100 kusů letecké techniky, včetně nového letounu L-39NG z produkce společnosti Aero Vodochody a amerických vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jež v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Návštěvníci, často v rodinné pohodě, sledovali na dekách položených na trávníku dynamické ukázky ve vzduchu, zejména debutová vystoupení hned tří akrobatických týmů – francouzské skupiny Patrouille de France, finských Midnight Hawks a švýcarské skupiny PC-7.  Symbolickou třešničkou na dortu bylo společné mistrné vystoupení mistra světa v letecké akrobacii Martina Šonky na speciálu Extra 300SR a display pilota, kpt. Ivo Kardoše na JAS-39 C Gripen. Tichým zážitkem byl ojedinělý společný seskok celkem čtyřiceti českých a polských parašutistů speciálních sil ze dvou letounů C-295 Casa, kteří na několik minut zaplnili oblohu nad letištěm. 

Speciální partnerský stát Rumunsko poprvé na Dnech NATO představuje pozemní techniku, která je zastoupena hlavním bojovým tankem TR-85M1 Bizon, kolovým obrněným transportérem Piranha III nebo samohybným protiletadlovým systémem Gepard. Rozsáhlou prezentaci záchranářské techniky přichystalo i rumunské ministerstvo vnitra. Expozici pozemní techniky na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR obohacují kromě Rumunska a České republiky také další tři zahraniční účastníci. Polsko reprezentuje speciální jednotka AGAT se svým vozovým parkem včetně obrněného vozidla Oshkosh M-ATV, Německo představuje hlavní bojový tank Leopard 2, bojové vozidlo Puma a obrněný kolový transportér Boxer.

Spolu s prezentací hasičských záchranných složek, celníků, vězeňské služby a dalších, se tak první den XIX. Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR stal svátkem bezpečnostních složek.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro