POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

První zámořská účast: do Mošnova míří kanadský Hornet 

26.02.2021, 13:06

Po loňské odmlce se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací Kanada a její královské letectvo. I při své třetí účasti nabídne návštěvníkům akce možnost prohlédnout si bojový letoun CF-188 Hornet.

Kanada se prezentovala na Dnech NATO již dvakrát, a to v letech 2017 a 2019, kdy prezentovala svou verzi návštěvníkům dobře známého letounu F/A-18 Hornet. Tento stroj nyní přislíbila i pro letošní ročník akce.


F/A-18 Hornet

„Ač se představí již potřetí, účast Kanady stále vnímáme jako jedinečnou, nejen kvůli logistickým překážkám, které plynou ze vzdálenosti mezi našimi státy, kanadské stroje se evropských veřejných akcí účastní velmi zřídka,“ okomentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „O to více nás těší, že právě symbolicky na Dnech NATO je takto demonstrována silná transatlantická vazba mezi Kanadou a evropskými spojenci.“

Letoun CF-188 je speciální kanadskou verzí amerických strojů F/A-18 Hornet. Ty vznikly na konci 70. let minulého století, primárně jako víceúčelové palubní letouny pro letadlové lodě námořnictva USA, díky jejich kvalitám jej využívají i vzdušné síly dalších států.

Kanadská verze Hornetu se mimo jiné vyznačuje tzv. „falešným kokpitem“, který je namalován zespodu trupu, což má zmást protivníka při vzdušných soubojích. Kanadské letectvo tyto letouny nasadilo při intervencích v Libyi či bojů proti tzv. Islámskému státu v Iráku a Sýrii, účastní se rovněž nebojových misí v Evropě v rámci ochrany vzdušného prostoru Pobaltí či Rumunska.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro