POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Silák Herkules a hbitý Sokol se představí v polských barvách v Mošnově

20.07.2021, 07:55

Seznam účastníků a techniky letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR rozšíří Polsko, které představí letoun C-130 Hercules a F-16 Fighting Falcon. Oba letouny doplní navíc dopravní An-28, všechny zmíněné letouny budou součástí statické ukázky.

Polsko, jenž se stalo historicky prvním zahraničním účastníkem Dnů NATO hned při prvním ročníku 2001, představilo během těchto dvaceti let širokou škálu jak letecké, tak pozemní techniky. Diváci tak měli možnost zhlédnout působivá vystoupení letounů F-16 ale také MiG-29 či Su-22 nebo statické ukázky C-295 CASA, případně An-28 nebo C-130. Právě transportní letoun C-130 Hercules a víceúčelový F-16 Fighting Falcon se vrací na Dny NATO po sedmi, respektive třech letech, kde doplní statickou expozici. Antonov An-28 polského námořnictva naopak patří k letounům, jež se na Dnech NATO objevují častěji a má své pevné místo na poli statických ukázek, kde jej diváci mohli naposledy vidět v roce 2019.

Změna: Účast stíhacího letounu F-16 a transportního letounu C-130 Hercules byla zrušena (13 září 2021).


F-16 Fighting Falcon

„Polsko a jejich ozbrojené složky se s výjimkou roku 2003 představili na všech ročnících Dnů NATO a bez jejich zástupců si lze akci jen obtížně představit,“ komentuje účast Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Letošní ročník je navíc ve znamení návratů, kdy k nám teprve podruhé zavítá C-130 Hercules v polských barvách, a to po dlouhých sedmi letech,“ dodává Pavlačík.

C-130 Hercules je čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun schopné operovat i na neupravených a krátkých plochách a jeho hlavním účelem je transport jednotek či materiálu. Během více než šedesáti let operačního nasazení vzniklo více jak čtyřicet verzí včetně modifikace pro přímou palebnou podporu AC-130. Herkules je ve službách 14 států aliance ale i států jako Gabon, Japonsko nebo Izrael.

Jednomotorový víceúčelový letoun F-16 Fighting Falcon má ve výzbroji více než 25 států, z toho 10 členů NATO, a i díky tomu je tradičním účastníkem Dnů NATO. Stroje F-16 byly nasazeny do operací Severoatlantické aliance na Balkáně, včetně historicky první bojové akce NATO v operaci Odepřený let, mise v Afghánistánu či Libyi. Zapojily se rovněž do mnoha konfliktů na Blízkém východě či bojů během operace Pouštní bouře.

Statickou ukázku doplní lehký přepravní letoun An-28, jenž byl licenčně vyráběn firmou PZL Mielec a lze jej považovat jako konkurenci k československému letounu Let L-410. V současné době disponují polské ozbrojené síly zhruba 38 kusy letounu An-28.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro