POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Statické ukázky se rozrůstají o letouny z pěti zemí

07.07.2016, 15:21

Návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na historicky nejbohatší letový program, mnohá zajímavá letadla však budou k vidění i na statických ukázkách. K již oznámeným nyní přibyly další bojové či dopravní stroje z dalších pěti států. Počet účastnických zemí, které na Mošnově představí svou vojenskou techniku, se tak rozroste na osmnáct, což vyrovná druhý nejvyšší počet v historii akce.

Maďarský JAS-39 Gripen, dvě nizozemské stíhačky F-16 MLU, polský transportní letoun C-295M, švédský letecký tanker C-130 Hercules (ve Švédsku označovaný jako TP-84T) a britský bojový letoun Tornado GR.4 - tyto všechny stroje bude možno spatřit na statické stojánce na mošnovském letišti.

"Ač se v žádném případě nejedná o premiéru, uvedené letouny výrazně rozšíří ukázku schopností spojeneckých či partnerských států, které se budou na Dnech NATO letos prezentovat. V neposlední řadě jsou ale též potvrzením mezinárodního rozměru akce, když díky této účasti vyrovnáme druhý nejvyšší počet účastnících se zemí z roku 2011," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "S některými dalšími státy však ještě probíhají jednání, tak se necháme překvapit, zda se podaří dorovnat či dokonce překonat absolutní rekord 20 států z roku 2012," dodává s úsměvem Pavlačík.

S výjimkou polského přepravního letadla C-295M se všechny již na Dnech NATO představily jak na statických, tak v letových ukázkách (ač Tornado "jen" ve verzi F3). Švédský Hercules byl na statice k vidění loni, v rámci švédské prezentace speciálního partnerského státu, v roce 2013 společně s letouny JAS-39 Gripen českého letectva ukázal své schopnosti při simulovaném tankování za letu. Holandské stíhačky F-16 MLU si pravidelní návštěvníci akce pamatují též spíše při působivých ukázkách schopností díky mnohonásobné účasti F-16 Demo Teamu, letos však Nizozemí vysílá jediné dosud potvrzené letouny tohoto typu na statickou ukázku, zatímco ve vzduchu se předvedou stroje F-16 z Belgie, Řecka a Turecka.

Čtěte také: Na Mošnově se setkají tři F-16 Demo Teamy, účast potvrdil Soloturk

Britské Tornado GR.4 se na Mošnově poprvé představilo již před deseti lety, na rozdíl od typu F3 však nikdy ve vzduchu. Letos bude spolu s Hawky britského námořnictva ze země "zajišťovat" ukázky britských parašutistických skupin Falcons a Tigers. Polský přepravní C-295 spolu s maďarským bojovým letounem JAS-39 Gripen pak budou pravděpodobně na statické ukázce vhodně doplňovat prezentaci českého letectva, které disponuje stejnými typy letadel.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro