POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Těžká technika i vrtulníky Armády ČR na Dnech NATO v akci

09.09.2020, 16:10

Armáda ČR je bezesporu nejvýznamnějším účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, a její podíl na logistickém zabezpečení akce je nenahraditelný. Těžko představitelný je také víkendový program bez ukázek jejích schopností, a i letos si jich naše ozbrojené síly pro diváky připravily několik.

Největší pozornost tradičně poutá koordinovaný útok na nepřátelskou základnu pod vedením 7. mechanizované brigády a se zapojením těžké techniky. Diváci živého přenosu mohou těšit i na ukázku operačního nasazení příslušníků elitního 102. průzkumného praporu, kteří budou podpořeni zástupci vrtulníkového letectva Mi-171š a Mi-24/35 z 22. základny vrtulníkového letectva. Jak tank T-72, tak i vrtulníky se představí i v samostatných ukázkách.

„Armáda České republiky je pro Dny NATO klíčovým partnerem při zajišťování logistiky. Zároveň je ale také nejvýznamnějším účastníkem, který každý rok představuje mnoho pozemních a leteckých ukázek,“ vyzdvihuje účast Armády ČR Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Těmito ukázkami však účast Armády ČR nekončí, další účast letectva i s ohledem na letošní výročí 15 let letounů Gripen ve službách našich vzdušných sil ještě zveřejníme.“

Příslušníci Armády ČR budou také mezi vyznamenanými během sobotního poděkování. Armáda sehrála jednu z klíčových rolí během první vlny covidu-19. Obzvláště přispěla poskytnutím svých odborných, ale také logistických kapacit, kdy pomáhala s distribucí zdravotnického materiálu a ochranných prostředků, zabezpečovala odběrová centra a armádní medici se zapojili do trasování nakažených. Vojáci ale pomáhali také v nákazou zasažených sociálních zařízeních, včetně např. Ostravského Alzheimercentra, kde zabezpečovali dezinfekci, ale rovněž běžnou péči o klienty.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro