POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Trojice historických letounů se předvede v jedinečných leteckých ukázkách

06.09.2018, 16:58

Stoleté výročí založení Československa a jeho ozbrojených sil se bude odrážet napříč celým víkendovým programem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Vzhledem k výjimečnosti ročníku bude rozsáhlý prostor věnován historické vojenské technice na statických i dynamických ukázkách. A právě v leteckých vystoupeních se objeví slavné letouny Jak-3, Spitfire Mk.XVI a MiG-15UTI.

Zatímco sovětský stíhací letoun Jak-3 bude se svým britským protějškem Spitfire Mk.XVI připomínat období druhé světové války, stíhací letoun MiG-15UTI reprezentuje již studenoválečnou éru. Po boku nejmodernějších letounů rovněž vystupujících v dynamických ukázkách tak bude trojice těchto strojů ilustrovat zároveň i technologický pokrok, jímž si stíhací letouny za posledních více než 70 let prošly.

„Jsme velice rádi, že se nám ve spolupráci se Slezským zemským muzeem podařilo jejich účast s civilními operátory dojednat, a návštěvníci tak budou mošnovské letiště opouštět s dalším jedinečným zážitkem,” vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Tyto legendární letouny se navíc v rámci programu představí v samostatných dynamických ukázkách hned za sebou, kdy se tak divákům naskytne možnost jejich srovnání.”

Sovětský letoun Jak-3 patřil za druhé světové války k nejmenších a nejlehčích stíhacím strojům, avšak tyto atributy vykompenzoval svým mimořádným výkonem. V poválečném období pak několik let působil ve službách například jugoslávských vzdušných sil. Ještě známější než Jak-3 je stíhací letoun Supermarine Spitfire, který se proslavil především v bitvě o Británii a s nímž operovali i českoslovenští letci. Spitfire Mk.XVI představuje jednu z mnoha verzí tohoto letounu, jenž byla využívána pro operace v nízké nadmořské výšce.

Tuto legendární trojici uzavírá MiG-15UTI, jež je zástupcem prvního proudového letounu masově zavedeného do československého letectva. Zúčastněný stroj je navíc dvoumístnou cvičnou verzí tohoto typu letounů, jež byly licenčně vyrobeny v továrnách Aero Vodochody, generálního partnera akce. V roce 2013 byl zakoupen společností Czech Flying Legends, která ho na loňských Dnech NATO divákům představila na statické ukázce a jež ho za podpory firmy BGS poskytne i letos.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro