POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

U.S. Army: Abrams, Bradley a Apache

10.08.2018, 10:15

Na letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR poprvé dorazí americká obrněná technika. Americká armáda ukáže hlavní bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, jež navíc doplní dvojice bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Tyto stroje tak jsou prvními potvrzenými příspěvky USA, jež se letos zhostí role speciálního partnerského státu.

Přestože Spojené státy zpravidla reprezentují letecké složky, ani americká armáda není na mošnovském letišti nováčkem. Naposledy se zúčastnila Dnů NATO v roce 2016, kdy poprvé divákům prezentovala právě bitevní vrtulník AH-64 Apache. Již o šest let dříve ale měli návštěvníci možnost se setkat s týmem zaměřeným na boj proti zbraním hromadného ničení zvaným Emergency Management Assessment Team (EMAT), první pozemní jednotkou americké armády, která se Dnů NATO zúčastnila a která zde prezentovala svá speciálně upravená vozidla. 

I přesto se letošní účast americké armády ponese v duchu premiér, jež si na mošnovském letišti odbudou hlavní bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley. Spolu se zmíněnými vrtulníky AH-64 Apache tak Američané představí hlavní bojové prostředky pozemních sil.

„Účast americké obrněné techniky na veřejných akcích je vždy velkou událostí, v České republice byly tanky Abrams a vozidla Bradley k vidění pouze na Dni pozemního vojska Bahna před více než deseti lety. A ještě vzácnější je její prezentace v kombinaci s technikou leteckou,“ uvádí gen. (v.z.) Jiří Šedivý, bezpečnostní expert a bývalý náčelník českého generálního štábu.

„Spojené státy navazují na jednu z tradic speciálního partnerského státu, kdy doposud všechny země v této roli prezentovaly svou pozemní obrněnou techniku. To je třeba ocenit i vzhledem ke značným přepravním nákladům, které prezentace zahraniční těžké pozemní techniky vyžaduje,” dodává předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Návštěvníci budou mít zároveň jedinečnou příležitost si zblízka prohlédnout dosud na Dnech NATO nepředstavená bojová vozidla americké armády, která nepatří k často prezentované technice na evropských veřejných akcích.“

Hlavní bojový tank M1 Abrams z výroby americké firmy General Dynamics využívá americká armáda již od počátku 80. let. Za tu dobu se dočkal několika modernizovaných verzí s vylepšenou palebnou silou, ochranou posádky i elektronickými systémy. Tanky Abrams jsou známé svou silnou pancéřovou ochranou, vysokou pohyblivostí a přesností a kromě americké armády s nimi rovněž operuje americká námořní pěchota, Austrálie či některé arabské státy. M1 Abrams zároveň po boku německého Leoparda a českého T-72M4CZ představuje již třetí hlavní bojový tank, který bude na letošních Dnech NATO k vidění.

Obdobně jako tanky M1 Abrams i bojová vozidla pěchoty M2 Bradley byla zavedena do výzbroje v 80. letech a prošla řadou modernizací. Slouží primárně pro přesun pěchoty a k její palebné podpoře, verze M3 je pak vyvinuta pro plnění úkolů průzkumu.  Vyznačují se značnou pohyblivostí a rychlostí, aby na bojišti držela tempo s tankovými jednotkami. 

Palebná podpora těmto pozemním jednotkám je mimo jiné poskytována právě víceúčelovými bitevními vrtulníky AH-64 Apache, jež jsou zároveň využívány i pro odhalování a ničení nepřátelských cílů, včetně těžké obrněné techniky.

Veškerá zmíněná technika bude pocházet od amerických jednotek nasazených v Evropě a k přepravě obrněnců bude využito dvojice transportérů logistického systému HET, které budou rovněž k vidění na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro