POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

USA představí budoucí české vrtulníky Venom a Viper

12.09.2019, 15:04

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR budou mít první možnost si zblízka prohlédnout oba vrtulníky, které v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Námořní pěchota Spojených států představí dvojici vrtulníku UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. 

Po loňské premiéře se na letiště v Mošnově vrací vrtulník námořní pěchoty UH-1Y Venom, poprvé ho však doprovodí také bitevní vrtulník AH-1Z Viper. Oba vrtulníky se pak představí návštěvníkům na statické ukázce, na kterou jí dopraví letoun C-5M Super Galaxy.

„Potvrzení účasti dvojice vrtulníků Venom a Viper rozšiřuje už tak nabitý seznam americké techniky. Navíc jde o výjimečnou událost, v Evropě se doposud oba vrtulníky představovaly pouze na komerčních aerosalónech, jedná se tak o jejich první společné veřejné vystoupení,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Dvoumotorový bitevní vrtulník Bell AH-1Z Viper vzniknul na začátku tisíciletí, jako modernizovaná verze AH-1W Super Cobra. Výzbroj vrtulníku Viper tvoří automatický kanón o ráží 20 mm, rakety Sidewinder typu vzduch-vzduch nebo neřízené rakety typu vzduch-země. V současné době je Viper využíván pouze americkou námořní pěchotou, do budoucna se však počítá se zařazením do výzbroje Armády ČR nebo pákistánského armádního letectva.

Stejně jako Viper, i víceúčelový vrtulník Bell UH-1Y Venom je v současnosti využíván pouze námořní pěchotou a také vychází ze svého předchůdce, UH-1N Twin Huey. Venom zároveň sdílí až 84 % dílů s AH-1Z Viper, díky čemuž je provoz a údržba obou vrtulníků výrazně jednodušší a levnější.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro