POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

V rámci Dnů NATO cvičili piloti Gripenů tankování za letu

26.09.2022, 17:04

Hlavní důraz Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je kladen na zvýšení všeobecného povědomí o významu mezinárodní spolupráce pro zajištění bezpečnosti a obrany ČR. Jednou z ukázek tak byla i simulace tankování za letu v provedení německého letounu A400M a českých strojů JAS-39 Gripen. Došlo ale i k reálnému nácviku této schopnosti.

Tankování za letu je z hlediska náročnosti pilotáže velmi složitý proces, který vyžaduje preciznost, přesnost a zejména soustavný tréning. Je nutné si uvědomit, že letoun letí rychlost přes 500km/h a hrana koše tankeru je v okamžiku spojení asi 20 až 30 centimetrů od kabiny. Tuto důležitou taktickou dovednost v minulosti piloti využili například při přeletu na naše mise na Island, nebo při cvičeních NATO. 

V tankování za letu jsou vycvičeni téměř všichni čeští piloti Gripenů. Udržení této schopnosti je ovšem podmíněno pravidelným výcvikem a obnovováním certifikace. „Tato schopnost je podmínkou našeho plnohodnotného zapojení v aliančním prostředí. Každý pilot certifikovaný pro operace AAR (Air To Air Refueling) musí provést minimálně jednou za půl roku reálné plnění z tankeru, aby neztratil příslušné oprávnění a nemusel absolvovat celé školení znovu,“ dodal velitel Organizačního štábu Dnů NATO za AČR plukovník Karel Krejčiřík.

Během Dnů NATO proběhlo 8 výcvikových letů JAS-39 s A400M, při nichž se podařilo obnovit certifikace většiny dostupných pilotů vycvičených v AAR. Bylo nalétáno více jak 14 hodin a akce přispěla k připravenosti 211. taktické letky k plnění úkolů nadzvukového letectva.
 „Je bezpodmínečně nutné tuto schopnost v současné době udržovat a cvičit a jsem velmi rád, že akce jako jsou Dny NATO, kromě ukázek na veřejnosti, přispěje k udržení certifikace našich pilotů a personálu CRC. Splní nejen poslání akce samotné, ale využije zdroje efektivně, účelně a v tomto případě i hospodárně, jelikož se koná na území ČR,“ konstatoval pplk. Michal Kudyn, letový ředitel Dnů NATO.

Výcvik AAR probíhal pod taktickým řízením českého CRC, kde si i tento personál mohl obnovit či prodloužit certifikace nutné k řízení tankování za letu. Ke zdárnému splnění výcviku českých pilotů v AAR měla velkou zásluhu posádka letounu A400M pod vedením pplk. Gunnara Kratze, která jako jedna z mála účastníků Dnů NATO, plnila dva různorodé a náročné úkoly v rámci každého dne Dnů NAT0 – vystoupení na veřejnosti a tankování za letu. 

Armáda ČR schopností AAR vlastními tankovacími letouny v současné chvíli nedisponuje, nyní tak musí čeští piloti využívat jiných nabízených možností, mezi které je možné zařadit i úzkou spolupráci se vzdušnými silami SRN. V budoucnu bude možné provádět díky nové mnohonárodní flotile MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet), jejíž součástí je také Česká republika. Využití MMF je však podmíněno certifikací letounů Gripen pro nový tanker A-330MRTT, které by mělo proběhnout ještě v letošním roce.
 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro