POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

VHÚ představí novinku svých sbírek, tank M3A1

17.07.2017, 12:00

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit nejen na současnou techniku a výzbroj bezpečnostních a ozbrojených složek, ale rovněž na tu používanou v minulosti. Tu tradičně představuje i Vojenský historický ústav (VHÚ), který letos nabídne ukázku amerického lehkého tanku M3A1, jenž se součástí jeho sbírek stal teprve v listopadu loňského roku.

Díky této novince se tak VHÚ po šesti letech, kdy prezentoval tanky a vozidla československého meziválečného vojenského průmyslu, vrací k technice americké provenience, když naposled v roce 2011 ukázal stíhač tanků M-36 Jackson.

"Vojenský historický ústav každoročně rozšiřuje nabídku naší akce o velmi zajímavou techniku, která je zřídka k vidění, letos se navíc bude jednat o premiéru a  'novinku', ač vyrobenou před 75 lety," říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Vzhledem k původu se jedná o tank, jenž nikdy nepatřil do výzbroje naší regulérní armády, ale přesto jej na konci 2. světové valky používali českoslovenští vojáci bojující na straně západních spojenců."

Lehký tank M3A1 byl hlavní bojovou verzí řady tanků M2/M3, používanou v americké armádě při jejím vstupu do 2. světové války koncem roku 1941. Bylo to spolehlivé vozidlo, svou konstrukcí a pouze 37mm kanonem se však nemohlo v přímém boji rovnat většině německých tanků a bylo tak využíváno především k podpoře pěchoty a k průzkumným úkolům. Osvědčilo se ale na pacifickém bojišti při nasazení v džungli proti lehce vyzbrojeným japonským jednotkám.

Velké počty těchto tanků se dostaly i dalších spojeneckých armád, zejména britské (tanky dostaly označení Stuart). V rámci smlouvy o půjčce a pronájmu byly zařazeny i do výzbroje Rudé armády. „Stuarty“ byla vybavena také Československá samostatná obrněná brigáda, která koncem 2. světové války obléhala pevnost Dunkerque. Po válce se vyřazované tanky dostaly do výzbroje dalších asijských, latinskoamerických či afrických států, v jejichž armádách mnohdy sloužily až do 70. let.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro