POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Z Německa opět dorazí průřez letecké techniky včetně premiér

20.07.2023, 09:15

Německo tradičně patří mezi státy s nejrozsáhlejší expozicí techniky a nejinak tomu bude na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Pozemní armáda, letectvo a námořnictvo představí hned osm letounů a vrtulníků, v čele s dvěma transportními obry A400M Atlas.

Jeden z nich se ukáže i při letových ukázkách, efektní vystoupení nabídne i armádní vrtulník NH-90, který svou ohnivou show předvedl nad mošnovským letištěm i loni. Druhý Atlas si budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka i zevnitř na statické ukázce, kde jej doprovodí bojový letoun Tornado s výstavkou munice a přehlídka vrtulníků. V premiéře se představí lehký vrtulník pro speciální síly H145M, poprvé dorazí i vrtulník NH-90 z výzbroje německého námořnictva, druhý kus stejného typu nabídne armáda.

„Prezentace německých ozbrojených sil na Dnech NATO bude opět velkolepá a můžeme se tak těšit na pestrou škálu letecké techniky zahrnující vrtulníky a transportní i bojové letouny,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Velmi si vážíme přízně, kterou němečtí představitelé směrem k naší akci dlouhodobě projevují, taková to účast je stále mimořádná. Navíc v dalších týdnech oznámíme i prezentovanou pozemní techniku.“

První představení na Dnech NATO bude mít lehký víceúčelový vrtulník H145M, který je v německém Bundeswehru využíván pro speciální operace a jedná se o jeden z nejtišších vrtulníků ve své třídě. Je též vyzbrojen pro speciální pozemní a námořní operace. Do Ostravy se vrátí i jeho předchůdce EC 135, který má menší kapacitu i nosnost, ale je schopen dosahovat vyšších rychlostí. Oproti nim střední NH-90 je schopen pojmout až 20 vojáků, kromě přepravy je v námořní úpravě používán především k pátracím a záchranným operacím. 

Bojové letouny bude zastupovat víceúčelové Tornado, které se vyznačuje měnitelnou geometrií křídel a podle výbavy se využívá především jako stíhací bombardér či k průzkumu a elektronickému boji. Čtyřmotorový A400M Atlas pak bude reprezentovat strategické přepravní schopnosti. Oba tyto letouny jsou rovněž ukázkou evropské obranné spolupráce, jejichž vývoj spočíval na mezinárodním konsorciu či korporaci. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro