POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Začátek ve velkém stylu – Švýcarsko vysílá F/A-18 Hornet Solo a PC-7 Team

08.02.2019, 13:15

Již první potvrzení účastníci 19. Dnů NATO v Ostravě & 10. Dnů Vzdušných sil AČR slibují další mimořádný ročník. Svou účast v dosud největším rozsahu potvrdilo švýcarské letectvo, když návštěvníkům akce nabídne vystoupení nadzvukového letounu F/A-18 Hornet a devítičlenné akrobatické skupiny s turbovrtulovými stroji PC-7. 

Zatímco švýcarský F/A-18 se na mošnovské letiště vrací po třech letech, a vystoupení tohoto stroje ve finských barvách bylo jedním z vrcholů loňského programu, tým PC-7 se zde ukáže premiérově a v České republice se představí poprvé od roku 1995.

zdroj: Swiss Department of Defencezdroj: Swiss Department of Defence

"Švýcarsko nepatří mezi tradiční účastníky Dnů NATO v Ostravě, ale o to více nás tato zpráva potěšila a překvapila," zmiňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Naše akce navíc bude letos jedinou mimo Švýcarsko, na níž bude možné vidět jak švýcarský Hornet, tak i PC-7 tým, což vnímáme jako významné ocenění ze strany švýcarského letectva. Nestává se často, aby k nám jeden stát vyslal jak akrobatickou skupinu, tak i letoun na sólové vystoupení, ačkoli naposledy k tomu došlo loni v podání Polska, jeho týmu Orlík a stroje F-16."

Tým PC-7 na strojích od švýcarské firmy Pilatus předvádí atraktivní dynamické a přesné manévry při letu ve formaci, jeho členové jsou však příslušníci švýcarského letectva běžně létající se stroji F/A-18 Hornet, kteří plní i standardní povinnosti při střežení národního vzdušného prostoru a veřejná vystoupení tak nejsou jejich hlavní náplní práce. " I z těchto důvodů tým PC-7 vystupuje v zahraničí poměrně řídce, letos jej za hranicemi čekají pouze tři akce," dodává Pavlačík. "S devíti členy se navíc jedná o největší skupinu, jaká u nás kdy vystupovala. Skupinový a synchronizovaný let takto velké formace turbovrtulových strojů slibuje opravdu mimořádný zážitek."

Tým byl oficiálně založen v roce 1989 a letos tak oslaví své třicáté výročí. Po celou dobu využívá letouny PC-7, jež však v roce 2008 prošly kompletní modernizací. 

zdroj: Swiss Department of Defencezdroj: Swiss Department of Defenceautor: Emil Kucharski

I kpt. Nicolas "Vincent" Rossier, který je třetím rokem display pilotem F/A-18 Hornet Display týmu začínal létat na strojích PC-7, na Hornetu však má nalétáno přes 1000 hodin a tak působí v letectvu též jako letový instruktor. I při minulé účasti na Mošnově měl F/A-18 v roce 2016 představit současně se švýcarským akrobatickým týmem, a to Patrouille Suisse s letouny F-5, jeho vystoupení však bylo kvůli kapacitním důvodům odvoláno. 

Kromě Hornetu se tak na Dnech NATO ze švýcarských týmů představil pouze vrtulníkový Super Puma Display v roce 2012.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro