POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Maďarský Gripen po sedmi letech ve vzduchu

24.02.2017, 08:10

Letoun JAS-39 Gripen maďarského letectva je na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR častým hostem, zpravidla se však představoval pouze na statické ukázce. V letu jej návštěvníci akce mohli vidět jen při jeho první účasti v roce 2010, letos si tak dynamickou ukázku zopakuje po dlouhých sedmi letech.

Maďarsko patří spolu se Švédskem a Českou republikou mezi jediné tři evropské provozovatele těchto strojů a stejně jako ČR je má od švédské vlády pouze pronajaté.

"Letouny Gripen jsou návštěvníkům naší akce samozřejmě velmi dobře známy, a to nejen díky českému letectvu, ale rovněž i maďarskému. Přesto doufáme, že ocení možnost po tolika letech vidět letovou ukázku maďarského stroje, zvláště pokud ji bude možno porovnat s provedením v podání českého pilota," říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "A zatím nemáme náznaky, že by tomu tak nemělo být."

ZMĚNA: Ukázka letounu JAS-39 Gripen maďarského letectva byla změněna na statickou.

JAS-39 Gripen je lehký víceúčelový bojový letoun, který konstrukčně vychází z předchozích modelů firmy Saab, především z letounu Viggen, jenž se dá považovat za jeho přímého předchůdce. Díky delta křídlu a tzv. kachnímu uspořádání vyniká výbornou manévrovatelností a postačuje mu krátká vzletová a přistávací dráha. Tyto vlastnosti pak též předvádí při svých vystoupeních.

Maďarsko  si od Švédska stejně jako ČR pronajalo 14 strojů, z toho 12 jednomístných a 2 dvoumístné. Při dvou nehodách v roce 2015 však o jeden jednomístný a jeden dvoumístný přišlo, podepsalo pak se Švédskem dohodu o nahrazení těchto letounů a nyní jich má opět 14. A rovněž obdobně jako ČR byla původní smlouva o pronájmu prodloužena, v maďarském letectvu tak budou gripeny sloužit nejméně do roku 2026.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro