POTVRZENÁ ÚČAST 2024       

Zprávy

Navštivte na Dnech NATO výstavu o výcvikové misi EU v Mali

13.09.2016, 11:15

Pro letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky jsme za podpory Zastoupení Evropské komise v České republice společně s účastníky připravili výstavu fotografií z výcvikové mise Evropské výcvikové mise v Mali (EUTM Mali).

Evropská unie na žádost vlády Mali pomáhá s výcvikem vojáků pod kontrolou legitimní vlády, kteří bojují proti separatistům i radikálním islamistům v severní části země. V rámci mise zde působí i na 40 českých vojáků, z nichž většina střeží velitelství v hlavním městě na jihu země, zbylá část přímo cvičí malijské kolegy.

Realizace výstavy fotografií je možná díky Zastoupení Evropské komise v České republice, Ministerstvu obrany a 7. mechanizované brigádě, která na atraktivní umístění ve středu areálu vystavení lehké pancéřové vozidlo Iveco LMV. To chrání české vojáky na misi spolu s plně vybavenými vozidly LR130 Kajman. I díky nim plní naši vojáci rozkazy na výbornou, čímž vylepšují stabilitu samotného Mali, okolních států a přeneseně pak Evropy.

Mise Evropské unie v Mali je nebojová, zaměřená na výcvik, hlavním důvodem nasazení evropských vojáků byl konflikt v Mali mezi radikály napojenými na al-Káidu a vládními složkami, ten měl za následek útěk statisíců lidí do okolních států a v rámci samotného Mali. Výcvikem místních složek se tak míří k nápravě příčin těchto negativních jevů přímo na místě. Evropská unie skrze svoji společnou bezpečnostní a obrannou politiku realizovala skoro 30 zahraničních vojenských a civilních operací, jejichž záměrem bylo v bezprostředním okolí i v subsaharské Africe či na Blízkém východě pomoci s poválečným rozvojem země a zvýšit bezpečnost.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro