POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Předpověď na příští víkend: polojasno a burácení techniky ve vzduchu i na zemi

14.09.2014, 17:32

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava jsou již v plném proudu přípravy na největší bezpečnostní show v Evropě. Potěšující zprávy na nadcházející víkend přišly od meteorologů - vypadá to, že letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nepřekazí špatné počasí a návštěvníci si tak budou moci vychutnat dva dny plné leteckých a pozemních ukázek.

„Vypadá to, že na Ostravsku bude v termínu Dnů NATO polojasno a teploty se vyšplhají přes 20 stupňů Celsia,“ míní Ladislav Hrtoň, meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu. „Počasí je nevyzpytatelné, ale určitě bude lepší než tento víkend,“ dodává. Návštěvníci se tedy nejspíš nemusí obávat, že by kvůli nízké oblačnosti přišli o letecké ukázky. Ty obstará bojová technika z 16 aliačních zemí, což je třetí největší počet v histrorii show. Na mošnovském letišti tak v podstatě celý víkend poběží nepřetržitý program, který začne po deváté hodině a skončí v sobotu kolem páté a v neděli okolo čtvrté hodiny odpolední.

A co tedy návštěvníky čeká? „Největší lákadlem letošního ročníku bezpečnostní show bude první veřejná premiéra letounu CV-22B Osprey v Evropě. Jedná se o přelomový hybrid vrtulníku a letadla, takzvaný konvertoplán, který představí americké speciální síly,“ popisuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. Finští vojáci si k příležitosti dvacátého výročí od vstupu do aliančního programu Partnerství pro mír připravili sólo ukázku bojového letounu F-18 Hornet.

To však nebude jediná premiéra ze Skandinávie. Úplně poprvé se v České republice ukáže stroj SAAB 35 Draken ze Švédské historické letky a poprvé se na mošnovském letišti i nad ním představí i dánský letoun F-16. K tomu se přidají ještě stejné stroje z Řecka a Nizozemí, všechny v letových ukázkách. „Návštěvnici budou mít příležitost porovnat tři různá vystoupení s tímto strojem, což je i na čistě leteckých akcích velmi neobvyklé,“ zdůrazňuje Pavlačík.

TIP: Dny NATO v Ostravě už nejsou jen show se stíhačkami, říká organizátor (idnes.cz)

Divácky vděčný bude společný průlet strojů L-29, L-39 a L-159 z dílny AERO Vodochody. Letoun L-29 firmy Blue Sky Service povede formaci, následovat bude L-39 z LOM PRAHA, s.p., který slouží k výcviku pilotů českého letectva, a doplní je bitevník L-159 z výzbroje Vzdušných sil AČR.

Určitě se však mají na co těšit i milovníci pozemní vojenské techniky či civilních bezpečnostních složek. Bojovou i podpůrnou techniku představí Armáda České republiky, široké spektrum zástupců bude mít i Polsko jakožto první speciální partnerská země. Svou výbavou či předvedenými ukázkami zákroků jistě zaujmou hasiči, zdravotníci, policisté, Vězeňská služba, Celní správa, ale rovněž vysoké školy.

TIP: Přehled účastníků, Přehled techniky

Zvláštní sekce už by mohla být zřízena pro historické prezentace. "Mnozí účastníci se snaží představit i minulost svých jednotek, což platí například pro Městskou policii Ostrava či Celní správu. Historii přímo v 'popisu práce' má Vojenský historický ústav, který tentokrát představí prvorepublikový štábní vůz Škoda 903," doplňuje Pavlačík. "Doufáme, že v takto široké nabídce si tedy každý vybere to své."

Již od čtvrtka budou probíhat přílety zahraničních účastníků a první nácviky, odlety jsou naplánované převážně na pondělí po akci. Podrobnější rozpis bude zveřejněn nejpozději v úterý, program víkendové show ve středu. "Pro mnohé jsou už přílety a nácviky dobrým důvodem přijet se k mošnovskému letišti podívat, chápeme též ale to, že pro mnohé místní obyvatele může být téměř neustálý hluk od letadel velmi obtěžující. Chtěli bychom je tímto požádat o pochopení a doufáme, že docházkovou vzdálenost od svého bydliště na akci budou vnímat spíše jako pozitivum," uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro