POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Přehled letecké techniky z ročníků 2004-2013

07.04.2014, 16:20

V roce 2004 poprvé na mošnovském letišti přistál alianční stroj včasné výstrahy AWACS E3A Sentry, který byl vůbec prvním zahraničním leteckým účastníkem na Dnech NATO v Ostravě. Při příležitosti tohoto výročí, které stojí za připomenutí, jsme pro vás připravili přehled letadel a vrtulníků, které se na akci za tu dobu představily.

„V roce 2004 bylo ohromným úspěchem, když alianční AWACS poprvé přistál jako první zahraniční letecký účastník na tehdejším Dnu NATO v Ostravě. Nejen, že se od té doby AWACS z letky NATO pravidelně vrací, ale především se akce ohromným způsobem rozvinula a během let se u nás vystřídalo na 74 různých druhů letounů z 26 zemí a z NATO,“ vzpomíná Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě.

„Nechali jsme se inspirovat tímto výročím k tomu, abychom připravili seznam všech leteckých účastí za celou historii akce. V současnosti se již jedná o vskutku impozantní přehlídku strojů, které demonstrují vývoj akce a velký pokrok, který se nám s vaší podporou podařilo ujít a který vedl k vysoké úrovni posledních let,“ dodává Pavlačík.

TIP: Letecký archiv Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2004-2013

Řada účastí byla navíc výjimečná tím, že se jednalo o premiéry na české, středoevropské i evropské úrovni: „Z onoho dlouhého výčtu mohu zmínit třeba první středoevropské vystoupení Eurofighteru Typhoon, vůbec první vystoupení týmu Ramex Delta s Miragemi 2000N mimo Francii, českou premiéru ukázky tankování za letu, trojnásobnou účast amerického bombardéru B-52H, který se v roce 2012 představil ve dvou kusech, a to staticky i dynamicky, českou premiéru švédského AWACSu S-100 Argus nebo izraelských F-15 a celou řadu dalších,“ vyjmenovává Pavlačík.

Můžeme se pyšnit také derniérami strojů, které se již nikdy nikde neobjeví a které pro své rozloučení před vyřazením ze služby zvolily právě Dny NATO v Ostravě. „Na Mošnově proběhl farewell například britského Tornada F3. Neuvidíme již dále německý stíhač Phantom II nebo britský dopravní letoun VC-10,“ ukončuje Pavlačík s tím, že v plánu je vytvoření podobného přehledu i pozemních účastníků.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro