POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Alianční letoun E-3A AWACS zpestří oslavy vzniku NATO

11.09.2019, 17:37

Po třech letech se vrací na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jeden ze symbolů letectva Severoatlantické aliance, a to letoun E-3A Sentry se systémem AWACS. Připojí se tak k oslavám 70. výročí od založení NATO.

Letoun E-3A se systémem včasné výstrahy a dohledu, tzv. Airborne Warning and Control System (AWACS) se na mošnovském letišti poprvé představil již v roce 2004, od té doby se objevuje pravidelně, a neodmyslitelně tak patří ke Dnům NATO. Stejně jako během předešlých ročníků, i letos budou mít návštěvníci příležitost si prohlédnout letoun Boeing E-3A Sentry zblízka na statické ukázce.

„Alianční letouny AWACS patří k velmi vytíženým strojům a jeho účast byla tedy často z důvodu operačního nasazení na poslední chvíli odvolávána,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Oslava 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a 70. výročí vzniku NATO by však bez účasti tohoto stroje nebyla úplná. Jsme tedy rádi, že tentokrát bezpečnostní situace jeho představení na naší akci umožní. NATO navíc může vyslat letoun s tematickým zbarvením.“

Boeing E-3A Sentry byl zařazen do výzbroje NATO již v roce 1982, od roku však všech 16 strojů, jimiž Aliance disponuje, prošlo rozsáhlým modernizačním programem. Letoun je schopen operačně působit až 8 hodin letu přičemž tuto dobu lze prodloužit díky možnosti tankování za letu. Prvního operačního nasazení se letoun dočkal již v roce 1990 během operace Anchor Guard k posílení obrany Turecka při válce v Zálivu, později byly také stroje E-3A nasazeny při operacích na Balkáně nebo v  Afghánistánu.

Letouny mají základnu v německém Geilenkirchenu. Česká republika přistoupila k programu Sil vzdušné včasné výstrahy a dohledu v roce 2011, a v jeho personálu tak působí i čeští piloti a operátoři. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro