POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Belgie nabídne premiérové ukázky F-16 Solo a Red Devils

01.02.2016, 15:40

Držíme slib a hned s počátkem února zveřejňujeme první potvrzené zahraniční účastníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2016, kteří dorazí z Belgie. Návštěvníci se díky ní mohou těšit hned na dvě různorodé premiérové letové ukázky. Ve vzduchu se představí nadzvukový bojový letoun F-16, který doplní akrobatická skupina Red Devils se čtyřmi turbovrtulovými stroji SF-260.

Obě tato letadla se v belgických barvách již na Mošnově představila, ovšem pouze na statických ukázkách – turbovrtulový SF-260 v roce 2013, F-16 naposledy loni. Tentokrát si však odbydou na mošnovském nebi své premiéry ve vzduchu.

„Dosud se nestalo, že by první potvrzenou účastí na naší akci byly hned dvě atraktivní dynamické ukázky. Můžeme jen doufat, že to nebude pověstný 'přepálený start' a že takto budeme zahajovat sezónu každý rok,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Obě ukázky mají navíc na co navazovat – belgický team bude již šestým F-16 Demo Teamem, který se na Mošnově představí. Díky strojům z Nizozemí, Řecka, Turecka, USA a Dánska jsme mohli našim návštěvníkům nabídnout letovou ukázku F-16 každoročně od roku 2007, v roce 2014 dokonce trojnásobně.“ Ani v letošní sezoně navíc nebude vystupovat nizozemský team, jenž se Dnů NATO účastnil pravidelně, diváci si tak ale budou moci užít ukázku jeho „kolegy“ z Beneluxu.

"Nyní už můžeme též prozradit, že účast belgického F-16 Solo Display na Mošnově byla plánována již v roce 2009, tehdy bylo bohužel jeho vystoupení odvoláno a místo toho vyslala Belgie letoun F-16 pouze na statickou ukázku," doplňuje Pavlačík.

Oficiální stránky belgického F-16 Solo Display Teamu

ZMĚNA: Dynamická ukázka skupiny Red Devils se neuskuteční, více zde: Soloturk odvolal účast, Dny NATO přesto nabídnou bohatý program

Skupina Rudých ďáblů pak naváže jednak na statickou ukázku cvičného turbovrtulového letounu SF-260, ale rovněž na loňské vystoupení polské skupiny Orlik. „Poláci s letouny PZL-130 loni ukázali, že i turbovrtulové letouny mají co nabídnout. Na rozdíl od nich Belgičané využívají pouze čtyři letouny, ty však pilotují instruktoři školy belgického letectva, a jistě též nabídnou vynikající ukázku, která bude zpestřením programu,“ dodává Pavlačík.

Přestože historie Rudých ďáblů (angl. Red Devils, fr. Les Diables Rouges) sahá až do roku 1957, tým byl v současné podobě obnoven v roce 2011 při Škole leteckého výcviku na základně Beauvechain. Své jméno, které sdílejí mj. s národním fotbalovým týmem, získala díky zbarvení používaných letadel, jež jsou vyvedeny převážně v červené barvě v kombinaci s dalšími barvami belgické vlajky. Letouny SF-260 italské výroby slouží primárně pro výcvik, existuje však i ozbrojená verze, kterou využívají hlavně asijské či africké státy.

Belgický F-16 Solo Display Team byl založen v roce 1979, od té doby však působí nepřetržitě. V loňské sezoně manévrovatelnost amerického víceúčelového nadzvukového letounu F-16 MLU a své umění předváděl pilot Tom “Gizmo” De Moortel, ale tým zaujal i působivým šedo-černým zbarvením letounu znázorňujícím proudění vzduchu kolem stroje.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro