POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Britská Royal Navy poprvé na Mošnově!

07.09.2015, 10:33

Dalším potvrzeným účastníkem letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se stává britské královské námořnictvo, které se na mošnovském letišti představí historicky poprvé. Royal Navy do Ostravy vysílá víceúčelový vrtulník Lynx Mk8, který se představí na dynamické ukázce.

„S Royal Navy jsme účast vyjednávali od loňského listopadu a velmi si ceníme, že k nám Lynx Mk8 ze RNAS Yeovilton nakonec dorazí, a ještě navíc na letovou ukázku," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda pořádajícího sdružení Jagello 2000. "Námořní Lynxy jsme měli dlouho na seznamu našich přání a tak jsme moc rádi, že se letos podařilo dojednat britský na letovou ukázku a německý na statickou," dodal Pavlačík.

Vrtulník Lynx tvoří páteř vzdušné flotily britského královského námořnictva, kde slouží od sedmdesátých let minulého století. Od té doby již stihnul demonstrovat své schopnosti ve válce o Falklandy i během dvou konfliktů v  Perském zálivu. V současnosti se podílí na spolupráci s ledoborci na Antarktidě či protipirátských operacích u Afriky.

Kromě faktu, že jde o jeden z nejrychlejších vrtulníků, se také jedná o skutečně víceúčelový stroj, který může být nasazen proti nepřátelským lodím díky střelám Sea Skua, ponorkám pomocí torpéd či hlubinných náloží a menším pozemním cílům. Zároveň jeho konstrukce umožňuje přepravovat členy námořní pěchoty, kteří mohou slaňovat na plavidla pod vrtulníkem. Pro provádění průzkumných misí je vybaven řadou senzorů, kamer a záznamových zařízení.

Vrtulník Lynx Mk8 je v britském námořnictvu schopen startovat z torpédoborců typu 42 a 43 a fregat typu 22 a 23 včetně ledoborce HMS Endurance. Dalšími významnými uživateli vrtulníků Lynx společnosti AgustaWestland zemí jsou Francie, Německo nebo Jižní Korea.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro