POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Britský Typhoon Display Team se po roce vrací na Dny NATO

28.06.2019, 13:31

Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se již počtvrté představí britský Typhoon Display Team. Velká Británie se tak stává již čtrnáctou potvrzenou účastnickou zemí letošního ročníku.

Poprvé se nad mošnovským letištěm Typhoon Display Team předvedl před deseti lety, v roce 2009, kdy vystoupil poprvé ve střední Evropě. Tehdy i při jeho návratech v roce 2016 a 2018 se jednalo o jeden z vrcholů leteckých ukázek, jenž se těší mezi diváky akce velké oblibě i díky pověstnému zvuku motorů letounu.

„Informace o opětovné účasti britského Typhoonu na naší akci se již před časem objevila na internetu a jsme rádi, že jí nyní můžeme i oficálně potvrdit. Je to ukázka, kterou mají návštěvníci rádi, protože britští piloti se vždy snaží ukázat této stroj na samé hranici možností,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Britské Královské letectvo bylo vůbec prvním zahraničním letectvem, které se na naší akci představilo a je nám ctí, že se sem pravidelně vrací a že se jako tradiční účastník letos zapojí i do oslav 70. výročí od založení Severoatlantické aliance." 

Do kokpitu britského Typhoonu usedne i letos letový poručík Jim Peterson, který kromě povinností display pilota působí také jako instruktor nových pilotů RAF. Mimo to se však rovněž podílí i na primární úloze RAF, tedy ochraně vzdušného prostoru Spojeného království. Návštěvníci akce se mohou těšit na letovou ukázku, která je koncipována tak, aby předvedla mimořádnou sílu, rychlost a obratnost letounu Eurofighter Typhoon.

Dvoumotorové stroje Eurofighter Typhoon s charakteristickým delta-křídlem jsou hlavním bojovým letounem Královského letectva sloužícím k ochraně britského vzdušného prostoru. Přestože byly původně vyvinuty ke vzdušným soubojům, současná verze s označením FGR4 může být nasazena v plném spektru leteckých operací, včetně úderů proti pozemním cílům, air policingu či podpory mírových misí. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro