POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Česká armáda ukáže své nové vrtulníky Venom a Viper

17.08.2023, 13:00

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se poprvé představí nejnovější přírůstky v inventáři českého letectva - bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom.

Tyto stroje mohou být pravidelným návštěvníkům akce dobře známé, protože i v předchozích letech se na mošnovském letišti ukázaly vrtulníky z výzbroje americké námořní pěchoty. Nyní však budou poprvé k vidění v českých barvách, když české letectvo v rámci modernizace převzalo v červenci jejich první kusy.

„Česká republika je jediným státem kromě USA, který vrtulníky Viper i Venom disponuje. A je pro nás velikou ctí, že se česká armáda rozhodla je představit široké veřejnosti právě na Dnech NATO,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Na letošním ročníku se ale také české letectvo oficiálně rozloučí s bitevním vrtulníkem Mi-24/35, který je právě Venomy a Vipery nahrazován.“

Dvoumotorový bitevní vrtulník Bell AH-1Z Viper a víceúčelový vrtulník Bell UH-1Y Venom společně představují ucelený systém sloužící k přepravě vojáků i zraněných či palebné podpoře pozemních jednotek. Ve výzbroji české armády nahrazují dosluhující zastaralé sovětské vrtulníky Mi-171 a Mi-24, jež zastávaly podobnou úlohu. 

Česká republika v budoucnu disponovat deseti Vipery i Venomy. Ačkoliv v roce 2019 byla podepsána dohoda na nákup 12 strojů, za pomoc Ukrajině USA české armádě 8 dalších strojů věnují. Zajímavostí strojů je, že vzájemně sdílí přes 80 % dílů, díky čemuž je jednodušší a levnější jejich provoz a údržba. Oběma typy v současné době disponuje pouze Česká republika a americká námořní pěchota, Vipery kromě toho slouží i v bahrajnském letectvu. Jejich pořízení nyní zvažuje i Slovensko, které obdrželo od USA výhodnou nabídku na 12 Viperů náhradou za letouny MiG-29 věnované Ukrajině.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro