POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Chorvatská premiéra dorazí na Křídlech bouře

16.02.2018, 11:22

I letošní již 18. Dny NATO v Ostravě & 9. Dny Vzdušných sil AČR nabídnou kromě tradičních účastníků i zajímavé premiérové ukázky. Jednou z nich bude vystoupení chorvatské akrobatické skupiny Křídla bouře (Krila oluje).

Šestičlenná formace chorvatského letectva používá stroje PC-9M, které jsou pravidelným návštěvníkům Dnů NATO dobře známy díky jejich představení v dynamických i statických ukázkách slovinského letectva. Nyní je tak bude možné vidět i při skupinové akrobacii.

"Chorvatsko je již třiadvacátým z 29 členských států Severoatlantické aliance, a celkově již třicátým státem, který se na naší akci představí, a jsme opravdu rádi, že pro svou premiéru na mošnovském letišti zvolilo právě akrobatickou skupinu Křídla bouře," vítá chorvatskou účast Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Loni tato skupina získala cenu letového ředitele leteckých dní SIAF za technicky nejprecizněji zvládnutou letovou ukázku, předloni byla oceněna dokonce na britském RIATu, takže diváci se mohou těšit na opravdu špičkové letecké umění."

zdroj: Ministerstvo obrany Chorvatska
zdroj: Ministerstvo obrany Chorvatska

Akrobatická skupina Krila oluje, jejímž úkolem je prezentace schopností, výcviku a týmové práce chorvatského letectva, poprvé vystoupila ve čtyřčlenném složení v roce 2004. Počet se však zvýšil nejprve na pět a od roku 2009 má šest členů. Jedná se přitom o letecké instruktory z letecké základny Zeminuk u Zadaru, kteří především zajišťují výcvik dalších pilotů. Narozdíl od většiny skupin se tak jednak tréninku a předvádění akrobacie nevěnují na plný úvazek a jednak používají standardní letadla bez jakýchkoli speciálních úprav. Zmíněná ocenění však svědčí o tom, že svým vystoupením předčí i specializované akrobaty. 

Při skupinovém letu v rychlosti až 550 km/h se letouny dostávají do vzájemné vzdálenosti menší než dva metry. Pilotům přitom nepomáhají přístroje, ale musí se spoléhat na svůj vlastní úsudek a schopnosti, aby udržel svůj stroj ve správné pozici vzhledem ke zbytku formace.

Po polském týmu Orlik jsou Křídla bouře druhou skupinou s turbovrtulovými letouny, která se na Dnech NATO představí. Osmičlenný polský tým, který se na mošnovském letišti předvedl v roce 2015, rovněž tvoří letečtí instruktoři, jeho stroje PZL-130 jsou však uzpůsobené pro vystoupení a disponují tak např. vyvíječi dýmu. Orlik tak může využívat kouřových efektů, Chorvaté naproti tomu nabízejí čistou akrobacii.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro