POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Dny NATO čeká premiéra řeckého demo teamu Daedalus

06.04.2023, 09:22

Po roční odmlce se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací řecké letectvo, které premiérově představí Demo Team „Daedalus“ se cvičným letounem Beechcraft T-6A Texan II.

Řecké letectvo disponuje dvěma demo teamy. Nad Mošnovem již čtyřikrát hřměl F-16 Demo Team „Zeus“, naposledy v roce 2021. Nyní jej ve své premiéře doplní druhý team s názvem „Daedalus“. Ten ve vzduchu předvede turbovrtulový cvičný letoun T-6A Texan II.

zdroj: Hellenic Air Forcezdroj: Hellenic Air Forcezdroj: Hellenic Air Force

„Texan II vychází z letounu PC-9, který je pravidelným návštěvníkům akce dobře znám z ukázek slovinského letectva, tak jsme rádi, že díky řeckému letectvu budeme moci nabídnout i jeho nástupce,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Věříme, že i Daedalus si získá podobnou přízeň publika jako dříve Zeus s letounem F-16, ačkoli typově se samozřejmě bude jednat o zcela jiný typ akrobacie.“

Demo Team Daedalus vznikl v roce 2005, kdy navázal na dlouhou historii týmů řeckého letectva. Jeho název odkazuje na legendárního antického stavitele a prvního člověka, který se vznesl do vzduchu na vlastnoručně vyrobených křídlech. Již od počátku demo team vystupuje na obratném turbovrtulovém cvičném letounu T-6 Texan II, jehož současným výrobcem je Beechcraft Corporation. Byl vyvinut ze cvičného letounu Pilatus PC-9, nicméně prošel určitými modifikacemi pro potřeby jednotného výcviku amerického letectva a námořnictva. V současné době využívají letouny vzdušné síly Spojených států amerických, Řecka, Nového Zélandu nebo Mexika.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro