POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO čeká premiéra řeckého demo teamu Daedalus

06.04.2023, 09:22

Po roční odmlce se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací řecké letectvo, které premiérově představí Demo Team „Daedalus“ se cvičným letounem Beechcraft T-6A Texan II.

Řecké letectvo disponuje dvěma demo teamy. Nad Mošnovem již čtyřikrát hřměl F-16 Demo Team „Zeus“, naposledy v roce 2021. Nyní jej ve své premiéře doplní druhý team s názvem „Daedalus“. Ten ve vzduchu předvede turbovrtulový cvičný letoun T-6A Texan II.

zdroj: Hellenic Air Forcezdroj: Hellenic Air Forcezdroj: Hellenic Air Force

„Texan II vychází z letounu PC-9, který je pravidelným návštěvníkům akce dobře znám z ukázek slovinského letectva, tak jsme rádi, že díky řeckému letectvu budeme moci nabídnout i jeho nástupce,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Věříme, že i Daedalus si získá podobnou přízeň publika jako dříve Zeus s letounem F-16, ačkoli typově se samozřejmě bude jednat o zcela jiný typ akrobacie.“

Demo Team Daedalus vznikl v roce 2005, kdy navázal na dlouhou historii týmů řeckého letectva. Jeho název odkazuje na legendárního antického stavitele a prvního člověka, který se vznesl do vzduchu na vlastnoručně vyrobených křídlech. Již od počátku demo team vystupuje na obratném turbovrtulovém cvičném letounu T-6 Texan II, jehož současným výrobcem je Beechcraft Corporation. Byl vyvinut ze cvičného letounu Pilatus PC-9, nicméně prošel určitými modifikacemi pro potřeby jednotného výcviku amerického letectva a námořnictva. V současné době využívají letouny vzdušné síly Spojených států amerických, Řecka, Nového Zélandu nebo Mexika.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro