POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR 2021: na výbornou!

19.09.2021, 19:25

Na Letišti Leoše Janáčka dnes skončil 21. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021, v mnoha oblastech byl opět unikátní. Po roční odmlce se jej účastnili i návštěvníci, kteří se poprvé za historii akce registrovali předem a současně validovali tzv. covidovou kompetenci. Největší bezpečnostní show v Evropě zahájila svou třetí dekádu existence ukázkou nejmodernějších technologií a jasně tím návštěvníkům nastínila další vývoj výzbroje armád.

V turbulentní době, která z důvodu covidových opatření nepřeje organizování velkých akcí, je vypracování funkčního schématu pro podobné situace nezbytné. Organizátoři akce, ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a společností Ticketportal, připravili systém a přehledné návody, jakým způsobem se registrovat, validovat covidové certifikáty a spárovat je se vstupenkou v takové podobě, která umožní oprávněný vstup a rychlé odbavení návštěvníků. „Pokud budou platit v nějaké míře covidová či jiná omezení, neobejde se bez takového systému organizování žádná větší akce, ať už hudební festival nebo sportovní turnaj. Jsme připraveni své zkušenosti poskytnout i dalším organizátorům velkých eventů,“ sdělil předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Byla to pro nás velká výzva, neměli jsme se kde učit. Ale dnes už můžeme říci, že se systém plně osvědčil a zásadním způsobem napomohl hladkému průběhu akce po stránce návštěvnosti a epidemiologické bezpečnosti,“ doplnil Zbyněk Pavlačík. Celkově na akci za oba dva dny zavítalo 60.000 osob.

  

Technika v pojetí armád, bezpečnostních a záchranných složek patří vždy k tomu nejlepšímu, co daná oblast nabízí. Organizátoři se svými partnery předvedli návštěvníkům maximum možného. Premiéru v zemích V4 měl F-35A Lightning II a v rámci Evropy MQ-9 Reaper, představující současnou špičku moderních technologií ve světě. Postup v modernizaci Armády České republiky byl demonstrován například v sektoru letecké techniky, kterou navštívil i premiér České republiky, Andrej Babiš, a ministr obrany ČR, Lubomír Metnar. Dynamické i statické ukázky všech zúčastněných složek byly neustále obklopeny diváky, kteří velmi často spontánně aplaudovali předvedené výkony. Víkendový program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR uzavřel společný průlet šestice vrtulníků ve složení – Mi-24/35, Mi-171, W-3A Sokol, UH-60 BlackHawk, AS332 Super Puma a AW109. Ale než k tomu došlo, měli návštěvníci možnost spatřit ukázku, která byla překvapením nedělního programu. Tím byl společný seskok českých a izraelských výsadkářů z českého transportního letounu CASA. Zúčastnili se jej instruktoři výsadkové přípravy útvarů AČR a výsadkáři Izraelských obranných sil.

  

21. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 byl v mnoha oblastech opět unikátní. Za jeho úspěšnou realizací stojí velký tým z řad organizátorů, partnerů a institucí. „Bez jejich konání a pomoci by nebylo možné jej uspořádat a chci jim proto touto cestou všem poděkovat. Naše poděkování patří také divákům, kteří nám zachovali přízeň,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, který je hlavním organizátorem akce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro