POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nabídnou tradiční show v netradiční době!

17.09.2021, 15:25

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR přivítají návštěvníky atraktivními dynamickými a statickými ukázkami. Jako jedna z mála letošních akcí tohoto typu v Evropě budou po roce opět přístupné veřejnosti. Vzhledem k hygienickým opatřením je poprvé v historii akce ke vstupu potřebná vstupenka, s čímž se pojí i potřeba prokázání bezinfekčnosti.

„Ještě v červenci nás ani nenapadlo, že budeme největší letošní akcí v České republice,“ konstatuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. “Velmi nás těší, že můžeme širokou veřejnost opět přivítat na mošnovském letišti, což bereme také jako poděkování všem, kteří nám i v loňském roce zachovali přízeň.”

Hlavními hvězdami letošního ročníku budou moderními technologiemi nabité stroje F-35A Lightning II a MQ-9 Reaper.  Ty na statických ukázkách doplní konvertoplán CV-22 Osprey a obří transportní letoun C-5M Super Galaxy či vrtulníky AH-64D Apache, UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. K vidění na zemi i ve vzduchu bude ve dvou kusech i německý transportní stroj A400M Atlas. Historický prvek v dynamické ukázce přinese legendární transportní letoun z druhé světové války – C-47 Dakota.

Dynamickým ukázkám budou vévodit stíhací letouny F-16 z týmu Zeus Demo a SoloTurk, ale také Gripeny z České republiky, Maďarska a Švédska. Ukáží se i historičtí předchůdci Gripenu. Bohaté zastoupení budou mít i vrtulníky – belgická AW109, švýcarská Super Puma i stroje české armády či slovenský UH-60 BlackHawk nebo německý EC-135. Poprvé se na české akci v dynamické ukázce představí letouny L-39NG a A-330 MRTT. V průletu bude k vidění i rakouský Typhoon a slovenské letouny Mig-29.

Z pozemní techniky budou k vidění dvě specializované expozice věnované modernizaci AČR a německým jednotkám ochrany proti zbraním hromadného ničení. Bude možné si prohlédnout švédský minomet Mjölner, expozici věnovanou české a německé obrněné technice, stejně jako množství expozic jednotlivých českých bezpečnostních složek i jednotek a agentur AČR. Ty se představí v širokém spektru pozemních dynamických ukázek.

Z důvodu opatření proti šíření nemoci Covid-19 je letos pro vstup do areálu potřebné zajistit si ještě před akcí skrze stránku Ticketportal vstupenku. Samotný vstup na Dny NATO je nadále zdarma, potřebné je zaplatit pouze servisní poplatek ve výši 15 korun. Vstupenky se pořizují na jméno, přičemž všichni návštěvníci musí prokázat bezinfekčnost dle platných hygienických nařízení, přičemž na místě není již možné se otestovat. Silně doporučujeme validovat vstupenku s certifikátem předem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro