POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR 2018 ve znamení 100 let Československa

03.04.2018, 14:55

Letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR budou vedle pražské vojenské přehlídky nejvýznamnější veřejnou akcí v celé České republice zaměřené na připomenutí stého výročí vzniku Československa. Návštěvníci se při této příležitosti mohou těšit na jedinečný program na zemi i ve vzduchu.

Jagello 2000 pracuje na koncepci speciálního výročního ročníku již od roku 2014, program bude výjimečný hned v několika směrech. Letos se očekává účast kolem dvou desítek zemí. Vzhledem k výjimečnosti letošního ročníku se organizátoři obrátili na zahraniční partnery s návrhem, aby v rámci svých možností upřednostnili dynamické ukázky před statickými.

„Právě statické ukázky totiž letos mimořádně zaměříme na československou historickou techniku, která dostane mimořádný prostor, návštěvníci se tak mohou těšit na několik desítek kusů historické techniky i replik, které společně s nejmodernější českou i zahraniční technikou nabídnou unikátní program, který nebude jinde k vidění nejenom v České republice, ale rovněž na málo jiných místech v Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda pořádající organizace Jagello 2000.   

„Letošní rok je pro nás všechny jednou velkou událostí, protože si naše republika připomíná nejenom 100. výročí své samostatnosti, ale i mnoho dalších významných historických výročí. Bude určitě skvělé vidět v září vedle nejmodernější letecké techniky i stroje, s nimiž byli naši dědové a pradědové odhodláni hájit svou samostatnost a svobodu, tedy hodnoty, které ani v dnešních dnech nemůžeme a nesmíme považovat za samozřejmé. Město Ostrava je dlouhodobě TOP partnerem akce. A to jak po stránce finanční, tak programové. Jsem rád, že nejinak je tomu i letos a nepochybuji, že budeme spolupracovat i v letech budoucích,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Na náročném zajištění historické techniky se intenzivně podílí několik subjektů, Slezské zemské muzeum, které letos bude spoluorganizátorem akce, Armáda České republiky a mimořádně také Škoda Auto, exkluzivní partner akce, a holding Czechoslovak Group, který je speciálním partnerem.

„Naší snahou je přiblížit co nejvíce etap našich moderních dějin,“ uvedla Jana Horáková, ředitelka Slezského zemského muzea, jež zajišťuje historickou techniku. Tu úzce spjatou se samotným vznikem ČSR v roce 1918 bude zastupovat například obrněný automobil československých legií na Rusi - Austin‑Juráš. Předválečnou éru bude reprezentovat replika legendárního stíhacího letounu Avia B-534 a slavné tanky LT-34 a LT-35.

„Historický camp připomene 2. světovou válku, v níž bojovali českoslovenští vojáci jak na západní, tak na východní frontě. Diváci samozřejmě uvidí tank T-34, který se podílel na ostravsko-opavské operaci, a to jak na dynamické, tak statické ukázce. Další vystavenou technikou z druhé světové války bude vůz Dodge s divizním kanónem ZIS 3. Z letecké techniky budou na statice repliky Jak-3 a Spitfire Mk. IX, na dynamické ukázce pak Spitfire Mk. XVI a MiG-15 UTI, který už ilustruje poválečné období,“ doplnila ředitelka Horáková.

ŠKODA AUTO je partnerem Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR již šestým rokem. Výjimečnému partnerství odpovídá i exkluzivní prezentace na místě. Mobilní showroom značky ŠKODA představí všechny modelové řady napříč celým výrobním programem domácí automobilky. Ta se letos připojila k oslavám 100 let od založení samostatného Československa. I z tohoto důvodu nebude na největší přehlídce vojenské techniky v Evropě chybět ani pohled do historie mladoboleslavské automobilky. Vedle současných modelů se tak objeví i skvosty z depozitáře ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi. K vidění bude rovněž designová studie budoucího městského crossoveru ŠKODA Vision X, která měla premiéru na nedávno skončeném ženevském autosalonu.

Holding Czechoslovak Group (CSG) představí na letošních Dnech NATO několik unikátních historických vozidel, které jsou úzce spjaty s historií podniků, které zastřešuje. Návštěvníci tak uvidí například historické vozy Tatra nebo Avia, ale také vojenskou techniku z výzbroje bývalé československé armády, která za léta své služby prošla rukama techniků a konstruktérů opravárenských provozů ve Šternberku či Přelouči, na které navazují současné firmy patřící do holdingu CSG.

„Účast samozřejmě ještě zdaleka není definitivní a budeme ji průběžně upřesňovat a zveřejňovat,“ doplnil Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro