POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO v Ostravě přivítaly 110 000 návštěvníků

18.09.2022, 19:00

Za chladného počasí s občasnými přeháňkami se odehrál druhý den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě. I přes očekávaný silný celodenní déšť, na který se organizátoři připravovali, byla meteorologická situace příznivější. I proto se nakonec odehrála, k velké spokojenosti všech zúčastněných, naprostá většina plánovaných dynamických ukázek.

Za účasti devatenácti partnerských zemí a pod partnerstvím Severoatlantické aliance skončily 22. Dny NATO v Ostravě a 13. Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Po dvou ročnících ovlivněných covidovou situací byl vstup pro návštěvníky opět volný a bez omezení. Letošní ročník byl však ovlivněn jinou závažnou situací, a to konfliktem probíhajícím na území svrchovaného státu Ukrajiny.  Konfliktem, který se odehrává jen několik set kilometrů od našeho státu. I proto byly mezi návštěvníky často slyšet diskuze na toto téma a uspokojení z faktu, že Česká republika je součástí silného vojenského obranného uskupení. Takzvané „Bratrství ve zbrani“ je na akci viditelné ve společných ukázkách armády, policie, celníků a záchranných složek. Je zosobněním toho skutečného „Brothers in arms,“ které se odehrává při společných misích v zahraničí nebo v rámci přeshraniční spolupráce. 

„Jsme velmi rádi, že si naše akce udržuje dlouhodobě vysokou návštěvnost diváků, kteří i přes nekomfortní počasí opustí pohodlí svých domovů a přijdou se na letiště Leoše Janáčka Ostrava podívat. Děkujeme jim za to,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, zástupce hlavního organizátora akce, předseda sdružení JAGELLO 2000.

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky si vydobyly dlouhodobě silnou a prestižní pozici mezi partnerskými státy v NATO, ale nejen tam. Mezi jejími návštěvníky i na doprovodných akcích, které jsou součástí Dnů NATO, můžete potkat široké spektrum odborníků na vyspělé technologie a osobnosti z velení jednotlivých států NATO i některých nečlenských zemí.

Tak jako při každém ročníku akce se stane, že některá země odvolá účast své techniky z různých důvodů, většinou operačního vytížení, počasí apod. Tak tomu bylo i v letošním ročníku, kdy z původních 22 zemí se finálně účastnilo 19 a některé další země počet techniky omezily. I tak jde stále o úctyhodný seznam techniky a ukázek, který partneři akce a účastnické země připravili.

Co přinesou další ročníky akce nelze přesně nyní určit, ale organizátoři na nich již pracují. Stejně jak se vyvíjí svět, vyvíjí se i tato akce a snahou je přinášet co největší a nejúplnější obraz toho, co spojenci na poli společné obrany využívají. Není asi lepšího zobrazení budoucnosti vývoje, než poslední dynamická ukázka na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády České republiky, a to společný průlet letadel několika států k symbolickému přivítání Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro