POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Hradní stráž předvede balet na motorkách

31.08.2020, 13:29

Již podeváté zavítají na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR příslušníci Hradní stráže. I letos se tak diváci mohou těšit na atraktivní vystoupení, při kterém jezdci z tohoto speciálního útvaru představí své dovednosti na motocyklech BMW R-1200 RT.

Do vystoupení budou zapojeny kromě speciálně upravených motocyklů BMW řady R, jež ukázku završí vlastní exhibicí, také vozidla Škoda Superb a Land Rover Discovery. 

„Vystoupení Hradní stráže patří každoročně ke zpestřením naší akce především pak díky propracované choreografii při ukázce služebních motocyklů,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Areál Pražského hradu byl sice v době nouzového stavu uzavřen pro veřejnost, Hradní stráž musela nadále nepřetržitě střežit jak Hrad, tak i zámek v Lánech. Jelikož je ostraha sídel prezidenta republiky jedním z hlavních úkolů Hradní stráže, musela uzpůsobit svůj režim a přijmout preventivní opatření, aby případná nákaza u vojáků šířící se epidemií covid-19 neohrozila jeho plnění. Stěžejní část vojáků Hradní stráže, která primárně plní úkoly ostrahy a obrany sídel prezidenta, plnila svůj úkol za použití ochranných prostředků a se zvýšenými hygienickými opatřeními. Vojáci přitom byli vybaveni rouškami z krejčovny Hradní stráže, kde krejčové vyráběly několik desítek kusů denně.

V minulých dnech se u dvou vojáků vyskytl pozitivní test, a tak byl v praxi vyzkoušen připravený systém rotace jednotek. Vojáci, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými byli ihned otestováni a dáni do karantény. Žádný další pozitivní nález se již nevyskytl, nákaza se dále nešířila a systém ostrahy nebyl po celou dobu nijak narušen.

Hradní stráž představuje samostatnou složku Ozbrojených sil České republiky, ačkoli je finančně a logisticky zabezpečovaná Armádou ČR. V tomto útvaru o velikosti brigády působí téměř tisíc vojáků, kteří kromě obecných požadavků na přijetí osob do ozbrojených sil musí splňovat i ty specifické, jako je například určitá výška či absence vousů nebo tetování.
 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro