POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Jubilejní Dny NATO v Ostravě ve výjimečné situaci obstály

20.09.2020, 19:28

Letošní 20. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky byly mimořádné. Na rozdíl od většiny podobných akcí v zahraničí, které se letos kvůli situaci s koronavirem nekonaly, umožnily Dny NATO v Ostravě zažít divákům díky moderním technologiím zprostředkovaný zážitek z programu jubilejního ročníku akce.  Letošními tématy byly 75 let od ukončení 2. světové války, 15 let letounů JAS-39 Gripen v českých službách a poděkování příslušníkům bezpečnostních sborů a Integrovaného záchranného systému za jejich úsilí během jarní koronavirové krize. Program se v maximální možné míře zaměřil na dynamické ukázky.

V rámci nedělního programu proběhlo předání pamětního odznaku příslušníkům Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, zdravotnických záchranných služeb a hygienických stanic. Předání se zúčastnili například ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Celkem bylo za víkend, i se sobotním oceněním Armády České republiky, Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky a Městské policie Ostrava, odměněno necelých 500 příslušníků uvedených organizací. V rámci víkendového osmihodinového programu dynamických ukázek mohli diváci u televizních i počítačových obrazovek zhlédnout to nejzajímavější z činnosti armádních, policejních i záchranných složek. Svým dílem přispěli i partneři akce a kluby vojenské historie.

Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se v tomto roce účastnilo 8 zemí. Speciální partnerskou zemí akce byla tentokrát výjimečně Česká republika, která nahradila původně ohlášené Švédsko, jež by se této role mělo ujmout v roce 2021.

Cenu primátora Ostravy za nejlepší leteckou ukázku získal maďarský display pilot Maté Majerik se svým letounem Saab JAS-39 Gripen.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky navštěvuje každoročně okolo 200 tisíc diváků. V tomto roce stáli organizátoři před těžkým rozhodnutím, zda akci, byť v omezené podobě, uspořádat, nebo ji, tak jako většina organizátorů podobných aktivit ve světě, zrušit. Po intenzivních jednáních s hygieniky a epidemiology byl nalezen způsob, jak akci uskutečnit, a přitom respektovat všechna nařízení a kritéria pro zabránění šíření koronaviru. Na základě údajů televizní sledovanosti z minulých ročníků, jejíž výše přesahovala i návštěvnost přímo v areálu, se organizátoři rozhodli v co největší míře využít možností České televize a internetu. „Věříme, že tuto zkušenost zažijeme jen jednou za 20 let a už se nebude opakovat. Nicméně, zkušenosti s on-line přenosy získané v tomto ročníku budou důležité i pro budoucnost,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, CEO spolku Jagello 2000, který dny NATO pořádá. „Poprvé byla při podobné akci využita technologie Wave Relay, která na principu osobní kamery, umožnila vidět divákům to, co viděli někteří aktéři dynamických ukázek,“ dodal Pavlačík.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro