POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Letošní fotosoutěž ovládly americké bombardéry

08.11.2016, 10:00

Vyhodnocování snímků zaslaných do fotosoutěže Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je s každým ročníkem náročnější. Opět se o tom přesvědčili porotci, kteří měli za úkol vybrat ty nejlépe vystihující atmosféru akce. Nakonec je nejvíce zaujaly snímky kombinující americké bombardéry B-1 či B-52 a déšť, s nímž byl letošní ročník velmi spjat. Cenu veřejnosti naopak vyhrála fotografie italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori.

Porota i fanoušci vybírali z celkem 312 snímků od 118 autorů. Na počet účastníků fotosoutěže tak neměla vliv nepřízeň počasí na akci a naopak se porotci shodli, že letošní ročník byl, co se týče kvality snímků, výjimečný a vybrat ty nejlepší bylo opravdu náročné. Každý ze členů poroty, již tvořily oficiální fotografové, grafici a zástupci Jagello 2000, měl své favority, nicméně z bodového ohodnocení vzešli následující vítězové.

1. místo: Rastislav Oslej

Rastislavu Oslejovi se na vítězném snímku podařilo skloubit jednu z ikon akce, americký bombardér B-52, s atmosférou prezentovanou nepřízní počasí prvního dne. „Ano, i to byla atmosféra. Křídla bombardéru B-52 Stratofortress sloužící jako úkryt před sobotním deštěm,“ komentuje Pavel Boháč z Jagello 2000. Na druhém místě se přitom umístil snímek Radima Tylečka s podobnou tematikou.

2. místo: Radim Tyleček
 
3. místo: Jan Malcher

 

U fotky Jana Malchera, který získal pomyslnou bronzovou medaili, pak porotci ocenili výborný nápad a využití moderních technologií skloubené s úsilím, které autor musel vynaložit k pořízení snímku další z hvězd letošního ročníku - bombardéru B-1 Lancer. Nápad byl hlavní devizou i u snímku Agniezsky Kowalské, jemuž se porota rozhodla udělit Zvláštní cenu a který zachycuje též bombardér B-1, ale ze zcela jiného úhlu.

U veřejnosti naopak zvítězila fotografie Viktora Žďárského zachycující italskou akrobatickou skupinu Frecce Tricolori. Pro tu na Facebooku hlasovalo 260 lidí a s velkým odstupem tak získala Cenu veřejnosti.

Cena veřejnosti: Viktor Žďárský
 
Zvláštní cena poroty: Agniezska Kowalska

 

Vzhledem k mimořádné kvalitě soutěžních snímků byl navíc oceněn ještě jeden snímek, který obdržel Cenu předsedy Jagello 2000. „Kromě tradičních prvních tří míst a zvláštní ceny pro fotku, která naše porotce zaujala, ale nedosáhla bodově na stupně vítězů, jsem se letos rozhodl udělit ještě jedno ocenění autorovi snímku, jehož fotka si zaslouží neupadnout v zapomnění na letošní ročník,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. Získal ji snímek Karola Kakieteka zachycující letoun Eurofighter Typhoon.

Cena předsedy Jagello 2000: Karol Kakietek

Prohlédněte si všechny soutěžní fotografie

Děkujeme všem, kteří se fotosoutěže zúčastnili, věříme, že jim zachycené zážitky nezůstanou pouze na fotografiích pořízených v průběhu akce, ale stanou se součástí jejich vzpomínek na příjemně prožitou návštěvu letošního ročníku akce.

Všem vítězům gratulujeme a budeme je kontaktovat telefonicky či e-mailem pro dohodnutí způsobu předání cen.

 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro