POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Letošní fotosoutěž ovládly americké bombardéry

08.11.2016, 10:00

Vyhodnocování snímků zaslaných do fotosoutěže Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je s každým ročníkem náročnější. Opět se o tom přesvědčili porotci, kteří měli za úkol vybrat ty nejlépe vystihující atmosféru akce. Nakonec je nejvíce zaujaly snímky kombinující americké bombardéry B-1 či B-52 a déšť, s nímž byl letošní ročník velmi spjat. Cenu veřejnosti naopak vyhrála fotografie italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori.

Porota i fanoušci vybírali z celkem 312 snímků od 118 autorů. Na počet účastníků fotosoutěže tak neměla vliv nepřízeň počasí na akci a naopak se porotci shodli, že letošní ročník byl, co se týče kvality snímků, výjimečný a vybrat ty nejlepší bylo opravdu náročné. Každý ze členů poroty, již tvořily oficiální fotografové, grafici a zástupci Jagello 2000, měl své favority, nicméně z bodového ohodnocení vzešli následující vítězové.

1. místo: Rastislav Oslej

Rastislavu Oslejovi se na vítězném snímku podařilo skloubit jednu z ikon akce, americký bombardér B-52, s atmosférou prezentovanou nepřízní počasí prvního dne. „Ano, i to byla atmosféra. Křídla bombardéru B-52 Stratofortress sloužící jako úkryt před sobotním deštěm,“ komentuje Pavel Boháč z Jagello 2000. Na druhém místě se přitom umístil snímek Radima Tylečka s podobnou tematikou.

2. místo: Radim Tyleček
 
3. místo: Jan Malcher

 

U fotky Jana Malchera, který získal pomyslnou bronzovou medaili, pak porotci ocenili výborný nápad a využití moderních technologií skloubené s úsilím, které autor musel vynaložit k pořízení snímku další z hvězd letošního ročníku - bombardéru B-1 Lancer. Nápad byl hlavní devizou i u snímku Agniezsky Kowalské, jemuž se porota rozhodla udělit Zvláštní cenu a který zachycuje též bombardér B-1, ale ze zcela jiného úhlu.

U veřejnosti naopak zvítězila fotografie Viktora Žďárského zachycující italskou akrobatickou skupinu Frecce Tricolori. Pro tu na Facebooku hlasovalo 260 lidí a s velkým odstupem tak získala Cenu veřejnosti.

Cena veřejnosti: Viktor Žďárský
 
Zvláštní cena poroty: Agniezska Kowalska

 

Vzhledem k mimořádné kvalitě soutěžních snímků byl navíc oceněn ještě jeden snímek, který obdržel Cenu předsedy Jagello 2000. „Kromě tradičních prvních tří míst a zvláštní ceny pro fotku, která naše porotce zaujala, ale nedosáhla bodově na stupně vítězů, jsem se letos rozhodl udělit ještě jedno ocenění autorovi snímku, jehož fotka si zaslouží neupadnout v zapomnění na letošní ročník,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. Získal ji snímek Karola Kakieteka zachycující letoun Eurofighter Typhoon.

Cena předsedy Jagello 2000: Karol Kakietek

Prohlédněte si všechny soutěžní fotografie

Děkujeme všem, kteří se fotosoutěže zúčastnili, věříme, že jim zachycené zážitky nezůstanou pouze na fotografiích pořízených v průběhu akce, ale stanou se součástí jejich vzpomínek na příjemně prožitou návštěvu letošního ročníku akce.

Všem vítězům gratulujeme a budeme je kontaktovat telefonicky či e-mailem pro dohodnutí způsobu předání cen.

 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro