POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Letošní program ozdobí průlet Drakenu, Viggenu a Gripenu!

20.08.2014, 11:04

Čekání na zítra avizované zveřejnění lahůdky letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR našim příznivcům jistě ukrátí pozitivní zpráva, že se nám podařilo zajistit rovněž společný průlet celé řady nadzvukových letounů švédské produkce,  které budou letos na letošní akci přítomny.

Ode dnešního dne přesně za měsíc se tak bude možné nad mošnovským letištěm vidět unikátní formaci všech tří švédských supersoniků: Saab 35C Draken, AJS 37 Viggen, obou z flotily Švédské historické letky, a JAS 39 Gripen českých vzdušných sil. Průlety v podobném složení je možné převážně vidět přímo ve Švédsku, odkud pochází i ilustrační fotografie, a návštěvníkům Dnů NATO se tak naskytne velmi ojedinělý zážitek.

Tímto premiérovým průletem chce švédská strana veřejně vyjádřit ocenění České republice za pokračování vzájemné spolupráce na pronájmu gripenů, na kterém se obě strany dohodly právě v letošním roce.

Všechny tři letouny se pak samozřejmě představí i na sólových dynamických  ukázkách,  takže je bude možné vidět hned dvakrát.

"Myšlenku na společný průlet jsme měli od samotného počátku, vše však záviselo na odladění organizačně-bezpečnostních pravidel, kdy jsme museli vyřešit opakované vzlety display pilotů během jednoho dne a chtěl bych tímto švédské straně poděkovat za velkou vstřícnost v tomto směru," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro