POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Letošním partnerským státem Dnů NATO bude Rumunsko

15.03.2019, 15:40

Rumunsko přijalo roli speciálního partnerského státu letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Během návštěvy Prahy to oznámila rumunská předsedkyně vlády Viorica Dancilaová. Návštěvníci akce se tak na Letišti Leoše Janáčka Ostrava mohou těšit na výraznou účast rumunských ozbrojených a bezpečnostních sil.

„„Rumunsko přijalo nabídku, aby se stalo zvláštní partnerskou zemí na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR,“ uvedla Viorica Dancilaová během jednání s premiérem Andrejem Babišem v Praze. Jakou konkrétní techniku a jednotky letos Rumunsko na dvoudenní přehlídku do Ostravy vyšle, ovšem zatím neprozradila. Rumunsko chce nicméně prezentovat schopnosti a prostředky vzdušných i pozemních sil a zároveň také techniku a vybavení jednotek pro mimořádné situace ministerstva vnitra.

Koncept speciální partnerské země této akce (Special Partner Nation) poprvé organizátoři akce zavedli v roce 2014, kdy se jí stalo Polsko, o rok později Švédsko. Ve velkém rozsahu v roce 2016 prezentovalo své ozbrojené síly Německo, v roce 2017 partnerskou zemí bylo Slovensko a vloni pak Spojené státy. Rumunsko je tak v pořadí šestou partnerskou zemí. V rámci Evropy jde o naprosto unikátní koncept podpory, který jiné bezpečnostní akce a airshow nemají. 

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s rumunskou předsedkyní vlády Vioricou Dancilaovou. Foto: Úřad vlády ČR

„Pro Českou republiku je ctí, že se Rumunsko na důležité vojensko-civilní akci představí v tak širokém měřítku. Je to poprvé, kdy partnerskou účast oznámil přímo předseda vlády a během oficiálních jednání,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které největší bezpečnostní show každoročně pořádá. Podle něj to dokládá, jakou prestiž Dny NATO v Ostravě za dobu svého trvání získaly. Pavlačík připomněl, že letos obě země slaví 100 let bilaterálních diplomatických vztahů, 70. výročí NATO a 30 let od pádu komunismu. Česká republika navíc oslavuje 20 let Členství v Alianci.

Spojenectví mezi Československem a Rumunském platilo už v meziválečném období v rámci takzvané Malé dohody, rumunští vojáci pomáhali osvobozovat Československo na konci druhé světové války. Později pak jako člen Varšavské smlouvy se Rumunsko odmítlo podílet na invazi do Československa v roce 1968.

V dosavadních ročnících akce se na mošnovském letišti představilo pouze rumunské letectvo, naposledy loni na statické ukázce s transportním letounem C-27J Spartan. Předtím v roce 2016 mohli návštěvníci vidět v divácky velmi žádané letecké ukázce také stíhací letoun MiG-21 LanceR. Při rumunské premiéře v roce 2010 své schopnosti v dynamické ukázce předvedl i letoun IAR 99, výrobek rumunské firmy Avioane Craiova. Prezentace národního obranného průmyslu je přitom jedním z cílů konceptu partnerského státu.

"Přestože se již na některých webech objevily přehledy techniky, kterou má na Dny NATO Rumunsko vyslat, vyjednávání dosud nejsou uzavřena. Tradičně tedy budeme podrobnosti o rumunské účasti zveřejňovat po jejím oficiálním potvrzení," uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

 

 

 

 

 

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro